Vallcarca negocia amb els constructors privats reduir alçades i oferir lloguer barat

Nou mesos han passat des que a finals de març (vegeu L’Independent núm. 662) arrenqués a la brava la negociació més complicada del pla Vallcarca, la que havia de fer seure en una mateixa taula tard o d’hora les constructores privades, com Núñez y Navarro, i el conglomerat de col·lectius que integra l’Assemblea de Vallcarca. Va ser una arrencada gairebé cruenta, perquè una quinzena de membres de l’assemblea van irrompre a les oficines centrals del grup empresarial, a Comte d’Urgell, per forçar una reunió, després de 18 peticions oficials per telèfon sense resultat.

NyN, que en aquell moment havia aconseguit ja la primera llicència per aixecar dos blocs de pisos al carrer Farigola, es va obrir a frenar l’obra si hi havia “una solució ràpida” i alhora qualificava d’irreal qualsevol negociació sobre el preu dels habitatges. Però el temps ha passat i les reunions -l’última de les quals ha tingut lloc aquest divendres al Districte- estan abocant una primera possibilitat de pacte: l’Assemblea, el Districte i NyN negocien reduir edificabilitat a Farigola i oferir una part de la promoció immobiliària nova a lloguers assequibles.

La gran partida de la negociació del nou barri de Vallcarca no és ni la redefinició de l’espai pertanyent al Patronat Municipal de l’Habitatge, que ja té un projecte guanyador i un procés participatiu que li ha donat suport aquesta tardor, ni la pròxima concreció (o no) de la rambla verda. La gran partida de Vallcarca, la que partia de posicions més allunyades, és la que han disputat en els últims nou mesos l’Assemblea de Vallcarca i Núñez y Navarro, també amb la presència del Districte. I l’acord pot estar molt a prop.

Tothom al barri té al cap que el procés no ha estat fàcil, i que ha inclòs durs enfrontaments entre les dues parts, però aquest divendres a la tarda s’ha produït una nova reunió clau per apuntalar un acord que un portaveu de la companyia, Daniel Zafra, donava aquest dijous per “tancat en un 97%-98%”. “Han estat moltes reunions les que ha mantingut l’equip tècnic i podem dir que falta encara tancar-ho, però que ho tenim a prop”, apunta.
Tant la constructora com l’Assemblea de Vallcarca, com també el Districte, han acordat ja una revisió a la baixa de l’edificabilitat prevista a l’anomenat solar de la petanca, que passarà de quatre a tres pisos d’alçada. On encara hi ha marge de negociació i discussió és en l’exigència de lloguers a preus assequibles, almenys en una part de la promoció privada: l’Assemblea de Vallcarca proposa reduir metres quadrats dels habitatges nous com a compensació d’aquests preus més oberts a totes les butxaques.

Cap de les parts, tampoc les fonts del Districte consultades, s’han atrevit a donar per fet el pacte en aquesta última reunió. Però Núñez y Navarro, que al març, quan va disposar de la primera llicència d’obres per aixecar els dos primers blocs a Farigola 3-5 va mostrar-se disposada a esperar a construir si hi havia “una solució ràpida”, ha assegurat que el projecte pot arrencar en el primer semestre de 2018.

També, com a punt favorable a l’entesa entre l’Assemblea de Vallcarca i els privats, juga la valoració positiva que s’ha fet des de la constructora de la proposta guanyadora del concurs d’idees, emparat pel Col·lectiu Volta, afí a l’Assemblea de Vallcarca.

,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *