El Park Güell madura ampliar l’accés regulat a les Tres Creus i vol posar un bar al Virolai

El pla estratègic del Park Güell que l’Ajuntament va presentar en línies generals a principis de novembre i que s’activarà al gener a través de l’IMU ha superat aquesta setmana la primera fase de validació amb la finalització del procés participatiu pel qual hi han passat un centenar llarg de veïns en tres sessions a l’Hospital de l’Esperança. Massificació, ús social i mobilitat han estat reconeguts com els tres principals eixos de treball, entre els quals emergeixen ara i queden plantejades algunes de les 178 propostes que al novembre van quedar soterrades pels grans titulars, com ara l’ampliació de les àrees regulades a les Tres Creus o la instal·lació de bars-cafeteria al Mirador del Virolai o a l’entrada de la carretera del Carmel. En les sessions del 20 de novembre, 4 i 18 de desembre, l’Ajuntament ha posat sobre la taula sense massa oposició les propostes per retornar l’ús social del recinte a la ciutat i que ara mateix només representa l’1,3% entre els usuaris, per reduir una massificació que “no s’ha reduït” amb l’accés de pagament des de l’octubre de 2013 a la zona monumental sinó que “s’ha desplaçat per fora de la zona regulada i per solucionar d’una vegada per totes la mobilitat caòtica dels taxis.

La regulació de l’accés a les Tres Creus, que ja es va posar sobre la taula el març de 2014, junt amb la Casa del Guarda (vegeu L’Independent número 523), ha passat del debat informal entre els tècnics de BSM a una proposta destacada en el debat específic sobre massificació del recinte que l’Ajuntament va exposar als veïns en la sessió del 4 de desembre. “Regulació de l’accés al Turó de les Tres Creus en moments d’alta ocupació per a garantir la seguretat del visitant”, diu el document oficial. “S’ha de veure com es desplega”, apunten fonts municipals.

Les Tres Creus té un problema de regulació de fluxos perquè és el primer lloc on van els turistes un cop surten de la visita de pagament que inclou la zona monumental, amb la sala hipòstil·la i la plaça de la Natura com a principals elements. Fonts dels treballadors expliquen que els turistes volen tornar a entrar a la zona de pagament un cop ja han sortit i han anat a les Tres Creus, i el conflicte i la certa confusió fa anys que dura.

Per la seva banda, l’opció dels bars-cafeteria al Mirador del Virolai i a l’entrada del recinte per la carretera del carmel recupera parcialment la idea de descongestionar la zona central d’estada que ja va proposar el 2009 Imma Mayol amb el desplegament de fins a cinc quiosc-bar en diferents punts. En el cas del Virolai, punt de trobada de visitants que volen tenir la ciutat als peus, l’Ajuntament proposa una cafeteria mòbil en la placeta on també hi haurien uns lavabos. També a l’entrada del Carmel es proposa una cafeteria-restaurant en un espai de 4.500 metres quadrats, on també hi haurà el centre d’interpretació del parc. Aquella idea de Mayol es complementa, de manera menys agressiva, amb aquest i un altre centre de voluntaris a l’avinguda del Coll del Portell.

Activitats, malgrat les obres. El procés participatiu viscut aquestes setmanes, en qualsevol cas, ha fet rebrotar amb tota cruesa el conflicte dels veïns de la Salut amb els taxis, que es va tancar en fals en el passat mandat ja amb un canvi d’ubicació de la parada i dels sentits dels carrers. Ara un grup de treball que engegarà al gener haurà de proposar una nova reforma o tancar l’accés al cert caprici que suposa que els turistes arribin en cotxe a la porta del recinte.

El hàndicap a la part d’ús social del pla, les activitats a la plaça de la Natura com el cinema a la fresca o concerts, són les obres a l’espai, que van arrencar al juliol i s’acabaran la tardor de 2018. Almenys hi haurà accions de petit format. L’Ajuntament aprovarà el pla com a mesura de govern aquest gener.

, ,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *