Trobats a Gràcia i a Sarrià nous refugis de la Guerra Civil en la investigació de Contel

La recerca de l’historiador i president del Taller d’Història de Gràcia, Josep Maria Contel, sobre els refugis de la Guerra Civil que hi ha escampats per la ciutat i que no estan catalogats entre els 1.400 espais localitzats en els últims anys continua donant els seus fruits. Després de l’entrada el passat novembre de 2016 (vegeu exclusiva a L’Independent núm. 646) al refugi 14, que se situa al carrer Bellver amb Santa Clotilde, entre la plaça del Nord i el Torrent de l’Olla, Contel ha tingut accés a noves troballes a Gràcia però també a Sarrià.

El cas de Sarrià és el més sorprenent perquè el refugi ha estat localitzat en el solar que acull les obres de construcció de la nova comissaria dels Mossos d’Esquadra del carrer dels Quatre Camins 16, on s’han de traslladar els agents que hi ha encara a la instal·lació del carrer Iradier. La nova comissaria de policia se situa en paral·lel entre el passeig de la Bonanova i la Ronda de Dalt.

Similar a la Lira. Segons un informe de la direcció d’obres, al qual també hi ha tingut accés aquest setmanari, l’estructura subterrània que s’ha descobert és una galeria perfectament visitable d’1,70 metres d’alçada i 70 centímetres d’amplada, que té una llargada superior als 7 metres i que culmina amb una sala de planta circular, coberta per una volta i d’uns tres metres totals de diàmetre. “Es tracta d’un refugi similar al que es va localitzar el 2012 a la Societat La Lira de Sant Andreu”, apunta Contel.

La direcció d’obres de la nova comissaria dels Mossos d’Esquadra va localitzar la galeria el passat 5 de desembre durant els moviments de terres i una setmana més tard ja es va poder fer una visita a l’interior. L’informe adverteix que la base de la planta -2 queda només a 61 centímetres de la volta de ceràmica de la sala circular del refugi i sí que hi ha una certa interferència amb els fonaments. Però alhora l’informe conclou que la constructora ha de protegir la zona i té una prohibició expressa de fer feines que puguin “malmetre o alterar l’estat actual de la galeria”.

Paral·lelament, la investigació de Contel també ha localitzat una altra galeria, també d’ús particular privat com s’interpreta per la dimensió que seria el cas de Sarrià, al carrer Providència en el tram que va entre el carrer Escorial i el Torrent de les Flors. “La localització, en aquest cas, s’ha fet en un espai ajardinat de la finca”, ha apuntat.

La nova localització d’un refugi a Gràcia, en qualsevol cas no de les dimensions d’altres de localitzats o de visitables com els de la plaça del Diamant o de la plaça de la Revolució, fa augmentar la xifra oficial d’espais soterranis creats durant la Guerra Civil i que en el cas de Gràcia s’eleva a la norantena.

,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *