El Districte obre el tràmit per eliminar Príncep d’Astúries a favor de Riera de Cassoles

Només han passat alguns dies des que s’han acabat unes festes de Nadal que es van iniciar amb l’anunci per part del Districte dels resultats que confirmen la recuperació de Pau Alsina com a nom del carrer que entre 1939 i 2017 s’ha dit Secretari Coloma. Així ho van decidir en consulta de resposta binària sí-no un total de 1.041 veïns del carrer, un 63% dels quals a favor (654 vots). Només han passat aquests dies de retorn a l’activitat però els treballs de retoc del nomenclàtor de Gràcia no s’aturen, i aquest dimecres que ve el grup de treball específic, format per una quinzena d’experts i entitats locals, abordarà una mesura d’enorme rellevància i alhora de gran càrrega política: l’eliminació de la denominació Príncep d’Astúries a favor del nom històric que havia tingut l’actual avinguda i anteriorment Riera de Cassoles.

Tal com es va fer amb el canvi concretat el passat 22 d’abril amb la plaça Joan Carles I, a favor de l’actual plaça del Cinc d’Oros, el grup de treball de nomenclàtor de Gràcia posarà en marxa la tramitació oficial de la substitució analitzant un extens dossier de la Plataforma Riera de Cassoles, constituïda ara fa dos anys i que ja compta amb el suport de 12 entitats i partits. En aquella ocasió, la decisió va tenir menys complexitat tècnica perquè a la plaça que esdevé cruïlla entre el passeig de Gràcia i l’avinguda Diagonal no hi viu cap veí.
Ara l’argument de canvi té una base sobretot de reivindicació popular. Si així ho decideix la majoria del grup de treball, la proposta s’elevarà a la ponència de nomenclàtor de l’Ajuntament, que en la seva reunió anual de 2018 ja no només haurà de validar la recuperació de Pau Alsina sinó també la de la Riera de Cassoles. A diferència del primer cas, fonts municipals han explicat a l’Independent que no es preveu fer una consulta entre els veïns del carrer.

El Districte de Gràcia debatrà aquest dimecres al vespre en el marc del grup de treball de nomenclàtor -l’únic a nivell local que hi ha a la ciutat- la proposta d’eliminació del nom d’avinguda Príncep d’Astúries a favor de la recuperació de la històrica denominació Riera de Cassoles. La proposta, impulsada a principis de 2016 per la Plataforma Riera de Cassoles, ha agafat múscul aquesta tardor “amb gent de moltes sensibilitats”, segons apunta el portaveu de la plataforma, Gerard Soler, i s’ha consolidat amb documentació fins a constituir un dossier de 20 pàgines que el grup d’experts analitzarà amb l’objectiu d’elevar una proposta a la ponència de nomenclàtor de Barcelona.

Els principals suports de la proposta de renovació són quatre dels set partits amb representació al Districte (BCN En Comú, PDeCAT, ERC i CUP, que ostenten 14 dels 17 consellers locals), les associacions de veïns del Farró, Vila de Gràcia, Sant Gervasi Sud i Sant Gervasi de Cassoles, i com a entitats el Taller d’Història de Gràcia, l’Assemblea 15-M de Sarrià-Sant Gervasi, l’Observatori Actiu de Vallcarca i l’Assemblea de Joves de Cassoles.

L’argumentari del dossier, al qual ha tingut accés L’Independent, posa èmfasi no només en el valor de recuperació de la memòria històrica d’aquesta frontera entre els antics municipis independents de Sant Gervasi de Cassoles i la Vila de Gràcia sinó també en la “gran acollida i consens” que pot tenir el canvi de nom “perquè no determina cap posicionament polític, cultural o religiós” i en el fet que “no ret homenatge a cap personalitat de rellevància pública”.

L’ús de la denominació Riera de Cassoles es va perdre el 1929 en favor precisament d’avinguda del Príncep d’Astúries, si bé el 1931, amb l’adveniment de la República, el carrer va tornar a canviar de nom a favor d’Enric Prat de la Riba. El 1939, amb el triomf de l’aixecament franquista, les autoritats municipals van retornar al nomenclàtor immediatament anterior a la República, oblidant també el nom històric.

Tant la consellera de BCN En Comú responsable del grup de treball de nomenclàtor, Àngels Tomàs, com el portaveu de la Plataforma Riera de Cassoles, Gerard Soler, han posat en segon terme el fet que no existeixi ja actualment un Príncep d’Astúries sinó una princesa per abordar el canvi de nom. La plataforma, en tot cas, qualifica d’ “excel·lent oportunitat” fer coincidir el canvi amb la reforma del carrer, que es farà a partir de març de 2018.

,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *