El canvi de Príncep d’Astúries per Riera de Cassoles es farà amb un procés participatiu

Política

L’avinguda Príncep d’Astúries ha arrencat aquest dimecres el seu procés d’eliminació del nomenclàtor oficial amb l’aval del grup de treball específic de Gràcia al canvi a favor de la històrica referència de la Riera de Cassoles, perduda l’any 1929, i que compta amb el suport de 14 entitats i partits polítics. Tal com va avançar L’Independent la setmana passada, el grup de treball de Nomenclàtor local ha analitzat el dossier presentat per la Plataforma Riera de Cassoles i ha acordat posar-se en mans del departament de Participació de l’Ajuntament, que assumirà l’organització d’un procés participatiu per explicar la proposta al veïnat. “Volem treballar el canvi en un procés participatiu per donar-li força i tenir una sortida favorable al canvi amb el suport dels veïns”, ha apuntat la consellera de BCN En Comú i responsable de nomenclàtor en l’equip de govern, Àngels Tomàs. La proposta de la plataforma, de fet, ja argumenta la voluntat de consens en el document de 20 pàgines lliurat al Districte i la “gran acollida” que pot tenir el canvi de nom “perquè no determina cap posicionament polític, cultural o religiós” a favor de “cap personalitat de rellevància pública”. Riera de Cassoles, però, inicia un llarg recorregut en el qual no només s’haurà de deslliurar de la càrrega política que implica l’eliminació d’un altre nom borbònic dels carrers de Gràcia i de Barcelona, com va passar el passat 22 d’abril amb la plaça Joan Carles I per plaça del Cinc d’Oros sinó que també haurà de treballar una unitat d’acció més profunda entre els experts del grup de nomenclàtor local. Dimecres, per exemple, el canvi només va rebre l’oposició frontal del representant del PP, mentre que ERC i el PSC van defensar la conveniència de ratificar el canvi amb una consulta, tal com s’ha fet en el rebateig del carrer Secretari Coloma aquest desembre a favor de Pau Alsina (vegeu requadre). Entre els experts totes les veus van ser favorables: una “perquè els topònims canvien”, una altra “perquè el nou nom no té color polític” i encara una tercera amb un dubte: “Cassoles és de Sant Gervasi”.