Vallcarca insta a prioritzar la rehabilitació, l’ús cooperatiu, horts amplis i la plaça central

La reforma del nucli històric de Vallcarca, l’àmbit Farigola-Viaducte, superarà dimarts que ve una nova etapa del seu llarg calendari amb la presentació de les conclusions del segon procés participatiu que aquesta tardor ha servit per avaluar i retocar el projecte guanyador del concurs internacional d’idees, Arrels, del bufet Carles Enrich, el qual ha rebut un aprovat general si bé els veïns han tancat un document amb nou acords principals que inclou elements sobretot d’un dels accéssits, Vallcarca Rebrota.

En aquest anomenat Document d’Autoria Veïnal, de 307 pàgines, la part més destacada, sobre la qual hi ha participat una cinquantena d’entitats i un centenar de persones en les quatre sessions celebrades, és aquest resum de nou acords, entre els quals destaca la priorització d’estratègies de rehabilitació enfront dels enderrocs, la demanda d’espais de trobada veïnal i comercial, el suport majoritari a un habitatge en règim de cessió d’ús cooperatiu, un habitatge amb mecanismes de control sobre el preu, un sòl tou i permeable als espais oberts, horts amplis, modificacions a la plaça central i blocs d’un màxim de tres plantes.

El Document d’Autoria Veïnal, generat amb l’objectiu d’establir de manera participada directrius per adaptar la proposta guanyadora, inclou tots els elements protagonistes del nou “barri poble” tant de l’entorn com de les noves edificacions de la part pública i recomanacions per a altres àmbits no implicats en aquest tram del debat.

Els acords (vegeu quadre) s’han concretat, en primer lloc, en una demanda per a la priorització de la rehabilitació enfront dels enderrocs. Explícitament se cita La Fusteria o el Triangle de Cambrils, com a exemples a seguir, si bé en el primer cas es perdrà una petita part posterior. En segon lloc, els participants aposten per recuperar el teixit comercial i d’espais de trobada veïnal per evitar un nou “barri dormitori”, que toparia frontalment amb aquesta idea reivindicada del “barri poble”.

Pel que fa a l’habitatge, com a tercer i quart acords, la majoria de veïns han exposat la voluntat d’accedir a un pis en règim de cessió d’ús cooperatiu. Així ho han manifestat un 30% dels participants, mentre un 11% s’inclinava per la protecció oficial i un 6% pel lloguer social o la propietat privada. També s’ha apuntat la necessitat d’un habitatge de preu accessible amb mecanismes públics de control.

El cinquè acord entra de ple amb la morfologia de places i carrers, que no es volen dures, sinó toves i permeables, i així s’apunta amb detallisme a un bon grapat de modificacions de la futura plaça central (sisè acord): amb baixos comercials que l’envoltin i edificis que la protegeixin de l’avinguda de Vallcarca, més propera al nucli històric i més verda .

El setè acord demana feixes d’horts més àmplies, i no tant trossejades com preveia el projecte Arrels, amb més recorregut i sense racons, així com bancs i ombres. Aquests recorreguts també s’analitzen en el vuité acord, ja que s’apunten noves trajectòries no tingudes massa en compte com Becquer-metro i avinguda Vallcarca-Viaducte. El novè acord aplaudeix que no se superi l’alçada de planta baixa + 3.

El Document d’Autoria Veïnal entra encara més en detall de cada element i es mostra crític amb l’alçada i desnivells de la plaça central i proposa rebaixar-la, fet que implicaria recol·locar la pista de bàsquet i traslladar aparcament potser sota els edificis, com proposava l’accéssit Vallcarca Rebrota. Per a la plaça Farigola, els veïns han demanat preveure un bar als baixos de Can Carol i obrir els jardins de Casa Canals-Junyer. També es volen jardins que “evitin l’ordenació clàssica tipus Arabescos”, es considera que l’escola bressol està massa a prop de l’avinguda i hi ha divisió sobre enderrocar la punta del traingle de Cambrils en benefici d’ampliar la vorera.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *