Vallcarca incorpora al canvi del PGM les idees veïnals però no garanteix control de preus

Després de fer-se públic la setmana passada el Document d’Autoria Veïnal, 307 pàgines amb els nou acords de consens al qual es va arribar durant les segones jornades de participació d’aquesta tardor, l’Ajuntament ha respost aquest dimarts en una sessió molt concorreguda en un sentit favorable i de respecte a la majoria de les propostes contingudes: el pla Vallcarca, un cop se sotmeti a la nova modificació del Pla General Metropolità, assumirà el relat general de la proposta Arrels, guanyadora del concurs internacional d’idees, però també aquests acords que preveuen, per exemple, rebaixar la plaça central a peu de carrer i a nivell de l’avinguda Vallcarca, el trasllat sota un bloc públic de l’aparcament previst i la Fusteria com a nou equipament per al barri. Ara bé, en la proposta de canvi de PGM que aquest març s’aprovarà inicialment en comissió de govern no s’abordarà encara la urbanització de l’entorn, on l’Ajuntament no garanteix el control de preus sobre els projectes privats i on s’inclina també per l’enderroc d’una part del Triangle de Cambrils per afavorir més ample de vorera.

L’Ajuntament aprovarà inicialment aquest març la modificació del Pla General Metropolità en l’àmbit Viaducte-Farigola, part central del pla Vallcarca, en un sentit molt diferent del que es va aprovar l’any 2002: després de dos processos participatius el 2014 i el 2017 i un concurs d’idees, dimarts unes 150 persones es van trobar a l’escola Rius i Taulet per expressar encara dubtes sobre l’execució final de la reurbanització però amb un consens veïnal a grans trets ja pactat. També hi eren la majoria de grups polítics (BCN En Comú, PDeCAT, ERC i CUP), que hauran de negociar una majoria per tirar endavant l’aprovació final aquest 2018, malgrat la debilitat de l’equip de govern i l’acostament d’eleccions el maig de 2019. “Preveiem un relatiu ampli consens”, diuen fonts municipals.

L’Ajuntament, en un document de resposta als plantejaments del Document d’Autoria Veïnal (vegeu L’Independent 697), va acceptar la majoria de les propostes veïnals resumides en nou grans acords i ara ja situa la plaça central a peu de carrer i a nivell de l’avinguda Vallcarca en un terreny majoritàriament tou i permeable, amb façanes que tinguin activitat comercial i afavorint el lloc de pas.

Com a conseqüència d’aquesta rebaixada de cota de la plaça central, l’aparcament previst es traslladarà a sota del bloc d’habitatge públic previst a l’avinguda Vallcarca, i que se situa entre dos d’iniciativa privada (un proper al pont i un altre a l’actual plaça del Metro. Aquesta plaça es mantindrà, més reduïda, com també tindrà futur com a equipament La Fusteria, que anirà un punt encaixonada entre blocs també d’iniciativa privada.

Altres mesures indicades en els grans acords veïnals i assumides per l’Ajuntament són la previsió d’habitatge en règim de cessió d’ús cooperatiu en sòl públic. “El veïnat serà plural i cooperatiu”, va apuntar el regidor de Gràcia, Eloi Badia. El que ja no queda tan clar, en l’oferta prevista de 120 habitatges privats i 98-99 públics, és un mecanisme de control de preus, que fonts municipals veuen possible en l’àmbit públic però més difícil en l’àmbit privat. “No tenim cap eina jurídica”, diuen, si bé hi ha negociacions avançades entre els privats i els moviments socials en aquest sentit.

Tampoc l’Ajuntament ha respectat del tot la demanda d’una alçada màxima de planta baixa més tres que el Document d’Autoria Veïnal especificava i hi ha un bloc privat a Becquer, darrere de la Fusteria, que tindrà planta baixa, tres pisos i àtics enretirat. També l’Ajuntament dóna per fet que haurà d’enderrocar l’extrem nord del Triangle de Cambrils per fer més ampla la vorera de l’avinguda de Vallcarca.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *