La multipremiada ‘Handia’ obre la 13a edició de Zinemaldia.cat

Cultura

Guardonada al festival de cinema de Donostia i amb 10 premis Goya el passat cap de setmana, Handia obre la tretzena edició del festival de cinema basc de Catalunya, Zinemaldia.Cat, organitzat per l’Euskal Etxea. L’objectiu es manté ferm: qualitat a preus populars i una programació que trenqui tòpics. La programació de les seccions ocials d’enguany consta de 9 pel·lícules, gran part, estrenes a Catalunya i que, en alguns casos només s’han vist al Festival de Cinema de Donostia. Totes elles es podran veure als Cinemes Girona i a 5 euros, tot i que hi ha descomptes per a socis de l’entitat i entrades reduïdes per a diferents col·lectius (3€). Entre aquestes hi ha produccions destacades com la premiada amb 13 nominacions als Goya, Handia, o Errementari (que es preestrena al festival), dirigida per Paul Urkijo i produïda per Álex de la Iglesia. En la secció documental, el festival també buscarà sorprendre el públic amb Converso i Volar, la història de nou dones, amb un passat de violència masclista, que comparteixen un cap de setmana al camp, lluny de la vida quotidiana. Les pel·lícules a concurs (5 documentals i 4 pel·lícules de ficció) disputen les desitjades Txapeles d’Or, els guardons del festival. Són la Txapela d’Or a la millor pel·lícula de Ficció, la Txapela d’Or a la millor pel·lícula Documental i el Premi Txapela d’Or-Azkue Fundazioa a la millor pel·lícula en euskara. L’encarregat de prendre la decisió serà el jurat format, enguany, per l’actriu Bruna Cusí, l’actor Lluís Marquès, el critic Blai Morell, Barbara Destefanis, productora executiva de Barcelona Sport Festival, i el director de DocsBarcelona, Joan Gonzàlez. El festival repetirà l’experiència de comptar amb directors, actors, guionistes o productors en la projecció de les pel·lícules per establir la interacció amb el públic, i també proposa, novament, activitats alternatives a les seccions oficials del festival, com l’Alterzinemaldia, amb una rutes o tallers de cuina. El certamen, que forma part de Catalunya Film Festivals, es podrà veure als Girona fins al 18 de febrer.