El Park Güell supera els tres milions de visitants de pagament per primer cop

El Pla Estratègic del Park Güell, pendent de les conclusions del procés participatiu que s’ha fet aquesta tardor, preveu un ús social futur del recinte d’un 40%, amb un 40% més per a ús visitant turístic i un 20% més indeterminat. Òbviament, a la vista de tothom és evident que aquestes xifres no corresponen a la realitat actual, però el que sí que augmenta són any rere any els visitants de pagament a la zona monumental, fins al punt que per primer cop aquest 2017 s’ha superat la xifra dels tres milions. Aquesta és la principal conclusió, des del punt de vista gracienc, de l’informe sobre la conjuntura de l’activitat turística 2017, que aquest dilluns s’ha presentat aquesta setmana en comissió a l’Ajuntament de Barcelona.

Segons aquest informe, l’any 2017 es va tancar amb una xifra rècord de 3.120.906 visitants de pagament a la zona d’accés regulat, fet que representa un increment de més de mig milió de visitants i un 17% d’augment acumulat respecte del primer any tancat amb accés regulat, l’any 2014, quan van visitar la zona monumental de pagament un total de 2.598.732 visitants.

El Park Güell torna a estar en ple repensament municipal, amb un nou pla estratègic que vol retornar l’ús veïnal que ja ningú li recorda. L’Ajuntament té grans plans, sobretot amb una xifra de 25 milions d’euros d’inversió interna i externa en 178 actuacions al recinte per afavorir les entrades secundàries i esponjar l’accés imparable de turistes, i fonts del Museu d’Història de Barcelona (MUHBA) admeten que s’està treballant “al màxim” en el proper programa d’activitats. Les idees inicials apuntaven a fer cicles de cinema a la fresca, concerts, ball, recuperar l’Aplec de la Sardana, commemorar les Jornades Llibertàries del 1977 o fer aterrar festivals de ciutat de l’estil de Dies de Dansa, Cultura Verda o Mercè Arts de Carrer.

Però el més difícil, ara per ara, serà canviar la dinàmica consolidada i en creixement de l’allau turístic a l’accés regulat de pagament a la zona monumental. L’informe de conjuntura de l’activitat turística 2017, presentat aquesta setmana en comissió a l’Ajuntament, ha permès comprovar que per primera vegada s’ha superat la barrera dels tres milions de visitants amb tiquet (7,5 euros, mig euro més des de l’any passat). Un total de 3.120.906 persones van entrar l’any 2017 a la zona monumental de pagament, i només un 1% es calcula que són veïns de Barcelona, que poden disposar del passi Gaudir +.

Aquesta xifra superior als tres milions s’allunya ja amb un cert escreix d’aquells 2.598.732 visitants de pagament de l’any 2014, quan es va poder disposar per primera vegada d’una xifra d’any total als 333.843 primers visitants de pagament l’any 2013 que van entrar a la zona monumental restringida des de l’estrena del nou sistema un 25 d’octubre. El més significatiu, en tot cas, és el fet que l’augment de visitants de pagament no ha parat de créixer any rere any a un ritme de mitjana d’un 5%. Després de la baixada en picat dels 9 milions preregulació als gairebé 2,6 del 2014, la quantitat va augmentar a 2.761.439 l’any 2015 i a 2.958.901 l’any 2016, i l’any passat ja van ser aquests 3.120.906. El creixement acumulat en quatre anys tancats ja és d’un 17%. Entre 2016 i 2017 l’augment registrat per l’Ajuntament va ser d’un 5,5%.

,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *