El Museu de Montserrat dedica una mostra a l’autor de la Selene de Vallcarca

Societat

El Museu de Montserrat està dedicant fins al 25 de febrer una exposició a la figura de l’escultor noucentista Joan Borrell, autor entre altres de la històrica font dels Jardinets de la qual només se’n conserva a Gràcia la Selene ubicada ara al solar de les monges de l’avinguda Vallcarca. La mostra vol posar en valor l’obra de Borrell i aprofundir en els seus eixos vertebradors: el retrat i la figura femenina, alhora que centra el focus en els anys d’eclosió, culminació i decadència del noucentisme que coincideixen plenament amb els anys de formació i maduresa de l’obra de Borrell. Aquest dissabte 17 de febrer, de manera complementària a la mostra, se celebra una taula rodona entre Francesc Fontbona, Josep Lluís Martin Berbois i Bernat Puigdollers en la qual es tractarà l’anomenada Font de l’Aurora i altres obres de Borrell. La font històrica, amb quatre columnes i una quàdriga que ara és al Turó Park, es va inaugurar el 1929 i va ser polèmica entre el veïnat, perquè es va col·locar d’esquenes al carrer Gran, i per això dos anys després es va desmuntar per acabar criant pols en un magatzem municipal. No va ser fins al 2014, i a proposta de l’Associació de Veïns ProVallcarca, que almenys una part del conjunt, l’altra quàdriga, amb Selene, es va recuperar i tornar al districte per realçar la part sud del nou espai d’esbarjo que es va reaprofitar darrere de la biblioteca Jaume Fuster, l’anomenat solar de les monges, que es va arranjar juntament amb el solar de la Casita Blanca.