L’Any Fabra arriba finalment: un acte central, una mostra i una placa a l’antiga casa natal

Amb un retard preocupant i certa sorpresa pel protagonisme de Badalona com a capital de l’acte inaugural (allà hi va viure Pompeu Fabra), Gràcia s’ha posat finalment les piles per l’Any Fabra i ja té perfilat un ampli programa d’actes per honorar un del seus fills més il·lustres, nascut al carrer Mare de Déu de la Salut 32, i normalitzador del català modern quan es compleixen 150 anys del seu naixement. El Districte de Gràcia i la direcció de Política Lingüística de la Generalitat han explicat aquesta setmana finalment el desplegament d’actes entre els quals destaquen aquesta tardor un dels actes acadèmics centrals de la programació, coincidint amb l’arribada de la mostra itinerant que només es veurà a l’IEC, a l’Arts Santa Mònica i a la biblioteca Jaume Fuster, i la col·locació d’una placa recordatori a la casa natal del lingüista.
Fabra, que compta a Gràcia amb un monument a Lesseps, un espai dels Jardinets i una avinguda, també serà homenatjat en la programació per entitats com el Taller d’Història, l’Orfeò Gracienc i el Consorci de Normalització Lingüística.
L’Any Fabra se celebrarà finalment a Gràcia amb tots els honors en el 150è aniversari del naixement del lingüista al carrer de la Mare de Déu de la Salut 32, a tocar de la Travessera de Dalt amb el carrer Escorial, en un casalot que ja no existeix. El Fabra gracienc, des que el passat gener es van presentar els actes que impulsa la Generalitat però que tenen un fort caràcter d’organització de base, no havia tingut fins ara cap concreció en el calendari.
Però en les últimes setmanes, també per certa pressió mediàtica, el Districte i la direcció de Política Lingüística han perfilat un ampli programa d’activitats que inclouran principalment un acte central de l’Any Fabra, en els dies que la biblioteca Jaume Fuster aculli l’exposició itinerant que també es podrà veure a l’IEC i a l’Arts Santa Mònica. Fonts de Política Lingüística han apuntat que la mostra es podrà veure a Gràcia entre finals d’octubre i finals d’any. “El que sí que hem descartat és l’acte de cloenda”, han apuntat fonts del districte per problemes de capacitat de les sales locals.
També hi ha acord entre institucions per col·locar una placa d’homenatge a Pompeu Fabra a la façana de l’edifici del número 32, un bloc modern però que servirà per recordar l’espai on hi havia el casalot on va néixer. “Hi ha plaques a tot arreu i és una llàstima que no n’hi hagi a Gràcia”, han apuntat fonts del govern. El Districte està en procés de contactar amb el propietari de la finca. Fabra ja té, d’altra banda, una avinguda a la Salut, i dos monuments a Lesseps i als Jardinets.
En el programa d’actes també hi ha previstes una ruta gracienca de la petjada de Fabra, a càrrec del Consorci de Normalització, un cicle de conferències a càrrec de l’Orfeó i també del CNL, i un acte acadèmic a càrrec del Taller d’Història.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *