Immisericordes

per Carles Camps
Moltes són les característiques del feixisme, des de les més evidents i barroeres del puny i la pistola fins a les més legalistes i refinades, i això fa que molts que ni s’ho pensen o que ho dissimulen en siguin, de feixistes. ¿Exemples actuals? Per donar i per vendre; només s’ha de repassar la llista de polítics, funcionaris i periodistes espanyolistes. Potser sí que no en són tots, però hi són tots. Els hereus del franquisme ja s’han preocupat de situar-los.
A la qüestió del feixisme, s’hi han dedicat milers de pàgines de reflexió, sobre la base fonamental i fonamentada que els partits d’aquesta mena d’ideologia, encara que públicament no s’hi reconeguin, vehiculen en moments de crisi del model capitalista la defensa dels interessos de les oligarquies econòmiques i empresarials, que se senten amenaçades pels potencials moviments alliberadors, i ho fan per mitjà de polítiques demagògiques i populistes, amb l’apel·lació a les pors i a les emocions més primàries i irracionals per fer que la gent, el poble, pres d’inseguretat induïda, es lliuri acríticament a les falses promeses de seguretat i benestar, que acabaran defraudades pels mateixos interessos reals que el feixisme defensa: els oligàrquics. “L’home és l’únic animal que ensopega dues vegades en la mateixa pedra”, repeteix la saviesa popular, una saviesa popular que està esdevenint “ignorància populista” a la vista del rebrot de l’extrema dreta a tot Europa.
Com he dit, ja hi ha una ingent bibliografia sobre aquest assumpte —recordo, per exemple, de la meva joventut, el treball cabdal de Nicos Poulantzas titulat Feixisme i dictadura— i, en conseqüència, no sóc qui per afegir-hi cap anàlisi que hi aporti res que no s’hagi dit molt millor que no pas ho faria jo. Només vull remarcar un aspecte d’àmbit moral que identifica els feixistes: la falta de pietat. L’acarnissament. El feixisme té molt de psicopatia. O dit d’una altra manera: el feixisme s’adapta com l’anell al dit en ments psicopàtiques. Immisericordes.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *