Els ‘Panama Papers’ inclouen set casos de graciencs vinculats a paradisos fiscals

S’acaben de complir dos anys que el Consorci In­ter­nacional de Perio­distes d’Investigació (ICIJ) va publicar els anomenats papers de Panamà, els documents del despatx d’advocats de Panamà Mossack Fonseca, que inclouen gairebé 40 anys de dades dels seus clients. La notícia va sacsejar tot el món, perquè els documents donaven dades de més de 214.000 societats offshore (domiciliades a paradisos fiscals), que eren propietat de persones de més de 200 països, també de Catalunya.

Sortir als papers de Panamà o a les investigacions Bahamas Leaks i Offshore Leaks, de la mateixa època, no implicava necessàriament que els propietaris de les societats offshore haguessin evadit impostos, però la sospita era justificada perquè el principal objectiu d’aquestes societats és l’anonimat dels propietaris per estalviar-se el pagament d’impostos.

Entre els catalans dels papers de Panamà més coneguts hi havia Crivillé, Messi, Núñez, Vilarrubí, Oleguer Pujol… o les famílies Carceller i Thyssen-Bornemisza, també vinculades a Catalunya. En canvi, molts altres catalans dels papers de Panamà no van veure el seu nom als mitjans de comunicació perquè no tenien projecció pública i no van cridar l’atenció dels periodistes. Aquest és el cas d’almenys set persones o empreses residents al districte de Gràcia, que l’Independent ha identificat. Cal dir que, des de l’abril de 2016, totes aquestes persones poden haver donar explicacions a Hisenda per demostrar que no havien evadit impostos o, al contrari, pagar-los per posar-se al dia.

Així, a Gràcia els papers publicats per l’ICIJ ens porten, primer, fins al carrer Còrsega, molt a prop de la Casa de València, on tenien el domicili legal els germans María Dolores i Joaquín Martí Sirvent. Des d’aquí dirigien tots dos la societat Socapi Ventures Ltd., de les Bahames. Ell és el president executiu de l’Hospital Delfos, de l’avinguda Vallcarca. L’Independent ha intentat posar-se en contacte amb ell sense èxit. Els germans Martí Sirvent, principals propietaris de l’hospital, surten als Bahamas Leaks, una investigació de la mateixa època que els papers de Panamà.

Al carrer Escorial hi ha la societat The Bearer, en un edifici que hi ha entre la Travessera de Dalt i Camèlies. Aquesta societat era accionista de Come & See Holding Ltd., una companyia de les Illes Seychelles que tenia la seu en un dúplex d’una urbanització de Panamà i que va fer fallida el 31 de desembre de 2012. No s’ha pogut saber qui són els amos de The Bearer. No gaire lluny hi ha un ciutadà australià, Peter Drach, que segons el consorci de periodistes d’investigació viu o vivia a la Travessera de Dalt, en el gran edifici de pisos entre Verdi i la Granja. Drach tampoc surt als papers de Panamà, sinó l’altra investigació de l’ICIJ anomenada Offshore Leaks. Tot i viure oficialment a Gràcia, aquest empresari era accionista i director d’Auratron Ltd., una societat radicada a les Illes Verges.

Al barri de la Salut, en un àtic del passatge García Robles, hi ha Beatriz Llevat, que segons els papers de Panamà era accionista d’Aqua Hesen Pool Technology Co. Ltd., domiciliada a Hong Kong però registrada a Samoa. Llevat, que és directiva de l’empresa sabadellenca Fluidra, ha explicat a l’Independent que no hi té res a veure i que està molt molesta. Segons ens ha dit, tot plegat és culpa d’un company seu que volia iniciar activitats a la Xina i que la va incloure com a sòcia d’Aqua sense permís.

A Vallcarca, en un pis del carrer Gomis, hi ha Àlex Moreno, accionista de la societat RMF Global Ltd., domiciliada a les Antilles Neerlandeses. Pot ser que Moreno ja no visqui aquí, perquè l’abril de 2016, quan es van fer públics els papers de Panamà, se’n va anar a Nova York com a director de vendes per a Nord Amèrica de l’empresa Tecni-Plasper SL, de la Roca del Vallès. A Tecni-Plasper ens han dit que ja no hi treballa, però el perfil de Moreno de la xarxa social LinkedIN encara el vincula a aquesta empresa.

Finalment, també a Vallcarca-Els Penitents hi ha una altra persona relacionada amb els papers de Panamà, Rui Alves, probablement brasiler, que viu a l’avinguda de la República Argentina prop de la plaça Alfons Comín. Alves era un dels accionistes de la societat Nemo Planet Inc., sota jurisdicció de les Illes Verges i domiciliada a Luxemburg, que va fer fallida l’abril de 2014.

,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *