El mite de les Troianes i les llibertats

L’obra de teatre Histèriques és una història d’amor més, però no una qualsevol. Aquest cap de setmana, 13, 14 i 15 d’abril, s’estrena a Lluïsos Teatre amb tres úniques funcions, que interpretaran Andrea Pellejero, Adrià Girona i Pol Para. La peça, dirigida per Úrsula Tenorio, escenifica un amor romàntic entre dos personatges molt polèmics des del punt de vista social i cultural: una puta i un genocida. Es tracta d’una versió lliure i diferent del mite de les Troianes que juga amb les fronteres del patetisme i la tragèdia en un món ple de controvèrsies. “Volem apostar per un llenguatge propi. No és una obra gens convencional, al contrari, és molt experimental però tenim la intenció d’arribar a tot tipus de públic”, explica Úrsula Tenorio.

L’espectacle tracta, segons assegura la seva directora, temes com els drets humans, el feminisme, les llibertats o la democràcia. “Es projecten imatges de soldats, per exemple. No hem volgut incloure fotos de la situació política actual catalana com ara de Mossos, perquè creiem que era fàcil caure en un discurs panfletari”, afegeix Tenorio.

Ramona de Van der Bürg és la companyia que ha originat aquesta creació artística dins del projecte de residències artístiques que Lluïsos va posar en marxa el 2015 per donar suport a muntatges escènics de joves creadors. En aquests tres anys de trajectòria, una desena de companyies residents han pogut estrenar les seves obres dins d’aquests espais. Alguns d’aquests projectes han arribat a El Maldà, al GrecFestival de Barcelona, al Fira Tàrrega, la Sala Flyhard, entre d’altres, després de l’estrena a Lluïsos. I és que la comissió artística que selecciona les obres, formada per professionals vinculats a Lluïsos de Gràcia, valoren de manera positiva la itinerància de l’espectacle un cop ja s’ha estrenat, a més que sigui un projecte innovador, impulsat per joves d’entre 18 i 30 anys, amb sostenibilitat econòmica i en català. “Uns companys que ja havien fet residències a Lluïsos ens van avisar i amb alguns de l’Institut del Teatre amb els quals teníem aquest projecte vam decidir presentar-nos-hi”, explica la jove directora.

La representació d’Histèriques serà una de les últimes del període de residències d’entre gener i abril d’aquest any en presentar-se. La difusió que s’ha fet del projecte tant per les organitzacions culturals com per part de la Companyia ha sigut molt eficaç.

,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *