Guàrdia Urbana amplia les multes als activistes però ja les tipifica dins de la ‘llei mordassa’

Primer van ser tres activistes sobiranistes per penjar llaços grocs al carrer Gran, concretament dos avis i una senyora en edat de ser-ho, i ara els ha tocat a dos joves al carrer Siracusa per fer un mural. Però el canvi d’actuació de la Guàrdia Urbana entre el primer cas de principis de febrer i aquest segon cas aquest dissabte passat, en el marc de la jornada festiva que els nuclis de votació de l’1-O a les escoles, és substancial.

Al carrer Gran la sanció es va interposar per haver infringit una ordenança del Medi Ambient Urbà de Zones Verdes i Parcs que penalitza “enganxar cartells en portes, suports d’enllumenat públic o a qualsevol altre element del mobiliari urbà, així com col·locar anuncis o rètols, fora dels que estiguin degudament autoritzats”. A Siracusa la denúncia remet a la reforma de la llei de seguretat ciutadana, més coneguda com la llei mordassa, article 37.13 que castiga “els danys o el deslluïment de béns mobles o immobles d’ús o servei públic quan no constitueixin infracció penal”.
Malgrat que la sanció és exactament la mateixa, 300 euros si s’esgota el tràmit o 75 si es paga en el moment, els joves sancionats a Siracusa hi veuen “un salt qualitatiu” i una voluntat policial “d’espantar-nos i tenir més base per detenir-nos”.

Els fets van tenir lloc dissabte a dos quarts d’una del migdia quan un grup d’una quinzena de joves van començar a netejar una paret del casal d’avis de Siracusa fins aleshores plena de grafits i tags “amb pintura del mateix color que l’original”. “No anàvem ni encaputxats ni res, i les famílies venien a posar la mà o el peu per completar un gran 1-O amb l’empremta”, explica un dels joves sancionats.

Fonts policials han explicat a aquest setmanari que la patrulla va actuar a requeriment d’una trucada d’un veí al 112 i que en el moment d’arribar a lloc hi havia sis persones davant del mural. “Vam actuar contra els que l’estaven fent”, apunten responsables del cos policial local a Gràcia. Aquestes mateixes fonts no han sabut explicar el canvi de tipus de sanció perquè no els constava l’anterior del mes de febrer. “Simplement és una altra tipologia d’infracció”, apunten. El Districte ha demanat explicacions a través de gerència.

, ,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *