Arundhati Deosthale: “El llibre és una finestra per mirar i trobar tresors”

Arundhati Deosthale té una fe incondicional en les paraules. Ara fa un mes que va arribar a Jiwar, la residència internacional d’artistes ubicada a la Vila, després d’haver guanyat la Beca 2018 del Programa d’Escriptura. L’escriptora i periodista va fundar A & A Book Trust, una editorial sense ànim de lucre que publica llibres infantils en hindi i anglès i dóna suport a una xarxa de biblioteques en diferents pobles de l’Himàlaia.

Què heu aconseguit des del projecte?
En deu anys hem pogut establir 130 biblioteques per diferents poblets de l’Himàlaia. Els nens quan surten de l’escola, hi van corrent i quan veuen els llibres es pregunten: els llibres poden ser així?

Sens dubte, els llibres han transformat la seva realitat.
Els llibres poden i han de canviar el món dels nens. El que intentem fer és crear finestres perquè a través d’elles vegin diferents parts del món. El llibre és una finestra per mirar i trobar tresors.

Quan vas començar a tenir interès pel món literari?
Sempre he estimat el món de la imaginació. Al final em vaig convertir en periodista. Estimo els llibres i estimo poder ajudar als nens i nenes a fer-ho també.

Us heu trobat amb inconvenients per fer-ho possible?
La discriminació de gènere. Als nens els envien a les ciutats a aprendre, mentre que les nenes malgrat que siguin llestes i valentes s’han de quedar als pobles perquè els pares no es volen gastar els diners en la seva educació.

Què vau fer davant d’això?
Vam començar a enregistrar a les nenes en cursos online des de les biblioteques.

Creus que ets una excepció que surt de la realitat d’altres dones?
Sóc molt afortunada d’haver nascut en una ciutat i de tenir tot el que tinc. Si tens una oportunitat, pots aconseguir la teva felicitat. I totes les dones tenen potencial per obtenir el que es proposen.

Com es pot modificar aquesta situació?
Els pares i els nens poden canviar les seves ments llegint, anant a la biblioteca. Les dones s’estan adonant que han de lluitar per elles mateixes… Tots, homes i dones, ens hem d’implicar per fer d’aquest món un lloc més just i més feliç del que és ara.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *