Educació planifica l’institut de Vallcarca amb tres línies de secundària i dos de batxillerat

El llargament reivindicat institut de Vallcarca tindrà tres línies d’ensenyament secundari i dues de batxillerat, segons el pla especial que dijous passat va aprovar la comissió de govern de l’Ajuntament i un cop des del desembre de 2017 el Consorci d’Educació ja va acceptar la nova ubicació dels jardins Comas i Llaberia com a emplaçament definitiu. Aquesta és la principal conclusió de la nova fase d’aquest calendari que es va haver de refer l’any 2016, quan el Districte va descobrir que una sentència ferma del Tribunal Suprem donava la raó als veïns contra la construcció de l’equipament a l’encara solar buit del carrer Anna Piferrer (vegeu L’Independent núm. 628).

L’institut de Vallcarca complirà d’aquesta manera tota la tramitació municipal amb aquest pla especial, que ja detalla una volumetria en un bloc de quatre pisos de cara a l’avinguda de Vallcarca i un altre bloc de dos pisos de cara al carrer del Baró de la Barre, i que deixa en qualsevol cas la feina feta perquè la Generalitat li doni una dotació pressupostària i l’aixequi en un període d’obres de no menys de quatre anys.

L’institut de Vallcarca no té data de construcció ni d’estrena, ni molt menys, però sí ja ubicació definitiva, volumetria i fins i tot concreció en la necessitat d’aules per encabir un nou equipament educatiu al nord del districte amb tres línies d’ensenyament secundari i dues línies de batxillerat. L’Ajuntament de Barcelona va aprovar dijous passat el pla especial que aquest juliol passarà pel ple de Gràcia i que posa fi al maldecap generat el juny de 2016 quan les autoritats municipals van descobrir que una sentència ferma del Tribunal Suprem donava la raó als veïns del carrer Betània contra la construcció de l’institut previst en zona verda.

El nou espai, els jardins Comas i Llaberia, a l’avinguda Vallcarca i llindant amb l’escola Pare Poveda, no requereix un canvi de qualificació urbanística -ja és equipament- i permet aixecar un bloc de planta baixa i quatre pisos de cara a l’avinguda i un altre bloc de planta baixa i dos pisos de cara al carrer Baró de la Barre en uns 4.000 metres quadrats totals. Òbviament, la principal pèrdua és el jardí actual, on hi ha dues zones de jocs infantils, un petit pipí-can i espais de petanca i ping-pong.

La previsió, segons el pla aprovat, és encabir en l’espai que actualment ocupen els jardins un total de 500 alumnes en un complex educatiu que engrandirà l’actual escola Pare Poveda cap al sud de l’avinguda de Vallcarca. El document, per exemple, detalla l’existència de 12 aules per a ESO i 4 per a batxillerat.

L’Ajuntament ha subratllat que aquest pla especial és l’últim pas en mans municipals des que el desembre de 2017 el Consorci d’Educació va acceptar la proposta del nou solar i ara, amb la cessió de terreny que faci el departament de Patrimoni de l’Ajuntament a la Generalitat, el Govern ja pot dotar pressupostàriament l’institut perquè sigui una realitat. “Tot el temps que es va perdre amb el canvi d’ubicació, l’hem recuperat”, apunten fonts municipals.

El Districte, per la seva banda, no es tanca a l’opció que l’Ajuntament pugui avançar els diners de construcció, com ha fet en altres ocasions a la ciutat, però aquest escenari encara no es contempla. El pla especial, en tot cas, aporta una previsió de construcció que no baixarà dels quatre anys i un cost aproximats de prop de sis milions d’euros.

Futur: institut escola. El període de preinscripció als centres educatius de Gràcia s’ha tancat enguany amb algunes sorpreses agradables, com l’èxit de demandes a la renascuda escola Montseny, i certes confirmacions negatives, com la segona línia buida de P-3 a l’escola Pare Poveda, com ja va passar l’any passat. Aquest fet alimenta la tesi que permetria avançar l’activació de l’institut Vallcarca en les aules del Pare Poveda l’any 2019-2020: l’any vinent, seguint la preinscripció d’enguany, l’escola tindrà dues aules buides, que serien tres el curs 2019-2020. L’institut Vallcarca necessita justament aquestes possibles tres aules buides per iniciar el primer curs de secundària i el pla especial de l’institut, de fet, també apunta com a possible que tot el complex educatiu Poveda-Vallcarca acabi sent amb el temps un institut escola, cosa que també és tendència actual en el mapa escolar de Barcelona.•

,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *