L’avinguda Pompeu Fabra fa 50 anys i els veïns li preparen un acte de memòria

Tot i el que va costar arrencar l’Any Fabra a Gràcia (vegeu L’Independent núm. 705), tenint en compte que el filòleg hi va néixer ara fa 150 anys al carrer Mare de Déu de la Salut 32, poc a poc es va amplificant un calendari en el qual també els veïns s’han començat a autoorganitzar. Una iniciativa impulsada des de les comunitats de veïns dels edificis de l’avinguda Pompeu Fabra, al barri de la Salut, i des de l’AV Park Güell-La Salut-Sanllehy ja treballa en un acte “de memòria del carrer”, segons apunta un dels impulsors i crític literari, Joan Josep Isern.

La proposta es justifica encara més, segons Isern, en el fet que aquest dissabte 5 de maig es compliran exactament 50 anys des que l’Ajuntament de Barcelona va aprovar, en ple franquisme, la denominació de l’avinguda en honor a Pompeu Fabra. El vial, aleshores encara pendent d’urbanitzar segons recullen cròniques de l’època, es va batejar en el marc del primer Any Fabra, en el centenari del naixement, i l’acte va estar presidit per l’aleshores alcalde José María de Porcioles. “Cerróse la sencilla ceremonia con la actuación de «Els Cantaires de Pineda», que interpretaron obras de su repertorio. A continuación se sirvió un vino de honor”, diu La Vanguardia de l’11 de maig de 1968 parlant de l’acte del dia 5.

Si bé encara no hi ha data per a l’acte de l’avinguda Pompeu Fabra, sí que des de Política Lingüística -i en contacte amb els veïns de l’avinguda Pompeu Fabra- s’està treballant també en una ruta específica Fabra a Gràcia, independent de la ruta que ja es fa a Barcelona. Un cop el Districte ha engegat contactes amb la comunitat de veïns de Mare de Déu de la Salut 32, la casa natal, Política Lingüística ha començat a traçar un recorregut que enllaçaria l’avinguda Pompeu Fabra, la casa on va néixer el filòleg, la segona casa a Gran de Gràcia 87 -hi va anar a viure quan tenia dos anys- i els monuments de Lesseps i dels Jardinets.

,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *