Jose Luís Adserías: “Hem aconseguit que la improvisació sigui popular”

Des de 2004 Planeta Impro manté una programació estable de dijous a diumenge al Teatreneu. Les xifres d’espectadors avalen una fórmula ideada per Jose Luís Adserías, fundador i director de la companyia. El 24 de juny estrenen nova temporada d’Impro Show Summer Edition. Tenen alguns projectes al forn i la convicció que la improvisació encara pot donar molt més de sí.

Quina és la clau per mantenir-se en cartellera tants anys?
La resposta està en Saturn, que representa el rigor. Hem tingut alts i baixos, és clar, però darrera hi ha molt esforç, moltes hores de feina, anys i anys sense vacances. Era la meva aposta personal, reforçada per tota la gent que ha passat per la companyia. Mai ens relaxem, sempre estem revisant i investigant per mantenir la qualitat.

¿Què és per a tu la improvisació?
El que m’agrada és l’anarquia de cada moment. Si ets capaç d’imaginar-t’ho es pot aconseguir. A la improvisació puc ser el que vulgui. No és un format estricte, té la tècnica però també la llibertat per convertir-te en qualsevol cosa. És l’art de la cooperació entre les idees de les persones i ningú té el poder de la història, pertany a tots el que hem participat d’ella.

¿Quin paper té el Teatreneu?
Van veure l’espectacle i se’n van adonar que tenia futur. Hem anat creixent i els números ens donen la raó: 45.000 espectadors l’any, més de 450 funcions, sempre apareixem al top ten de les obres més vistes a Catalunya i crec que som l’obra amb més temps en cartellera. Hem aconseguit fer popular la improvisació.

Popular i únic. La vostra fórmula no està gaire estesa pel món...
Sembla comú però hem fet una cosa excepcional dins del panorama teatral. Potser hi ha deu companyies en tot el món com nosaltres. A Madrid, per exemple, els Jamming tenen dues sessions estables a la setmana.

Sigui com sigui la proposta ha arribat al públic.
La nostra base és divertir, sorprendre i emocionar. És un espectacle de comèdia però la diversió està en les històries, no forcem la comèdia sinó que el públic decideix si vol riure. L’important és emocionar. Quan el riure ve de la història ve de més endins, no de l’acudit, llavors hi ha una connexió amb la gent.

Hi ha gent que s’ha aficionat al teatre gràcies a vosaltres, oi?
El que més m’agrada del Teatreneu és la immensa pluralitat de públic, diversitat d’edat o formació, o nivell adquisitiu. També tenim els que venen regularment i ja els coneixem. Els que porten els seus pares, els que cada vegada que venen a Barcelona passen pel Teatreneu o els que mai havien anat al teatre i després de nosaltres han començat a aficionar-s’hi… Ens devem al nostre públic. És el nostre màxim suport i garantia de continuïtat.•

,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *