L’Ajuntament fa fonaments per tancar els jardins de Travessera de Dalt però no hi posarà portes

Els jardins Menéndez y Pelayo, el petit pulmó verd públic de Travessera de Dalt que en els darrers anys s’ha convertit en l’última peça per arranjar en la reforma de la gran avinguda, ja es troba en plena recta final d’obres d’urbanització de la superfície i els treballadors han resolt la incognita que planava sobre l’execució final del nou parc: hi haurà portes per tancar el recinte de nit o no? El detall no és menor des que el govern de BCN En Comú ha fet particular cavall de batalla en aquesta qüestió en aquest mandat, traient les polèmiques reixes de la plaça de les Dones del 36, obviant un compromís de l’anterior regidora, Maite Fandos, amb els veïns dels jardins i ignorant fins i tot el resultat d’una consulta impulsada pel Districte el maig de 2016. Els veïns van votar sí a les portes, per 270 vots a 248, i el govern local va dir al cap de cinc mesos que no respectaria el resultat i faria a canvi una prova pilot deixant espai per a les portes. La concreció ara és la urbanització amb previsió de portes, amb els fonaments que calen per si l’experiment obert no va bé, però els veïns estan inquiets per un possible botellot si l’espai queda obert.

Els treballadors que feinegen en la recta final de l’arranjament dels nous jardins Menéndez y Pelayo són clars i expeditius: “Que es tanqui ja és cosa de l’Ajuntament però nosaltres hem treballat com si hi haguessin d’haver unes portes”. Dins de l’ampli espai que connecta la Travessera de Dalt i el carrer Maignon, sempre amb el mur dels jardins privats de les monges de Sant Josep de la Muntanya, aquests dies es treballa a tot drap per acabar la feina a principis de juny. Hi falta sobretot el verd que ha de créixer, després que el pàrquing soterrani que s’hi ha ubicat obligués a aixecar tot l’espai, i el recorregut en rampes s’assembla molt als jardins del Mestre Balcells, més amagats a l’altra banda de la Travessera.

El Districte, no obstant això, manté que la previsió de portes preventives, segons les han batejat, no significa ni que es faci una prova pilot d’estrena sense portes però que finalment s’hi hagin d’instal·lar, com van apuntar el setembre de 2016. Aquella semipromesa es va llançar quan es va fer públic el resultat de la consulta al veïnat justament sobre el tancament de l’espai, posant sobre la taula i a debat un compromís per escrit de l’anterior regidora del districte, Maite Fandos. El resultat de la consulta, 270 vots a favor del tancament i 248 en contra no va fer moure aleshores l’equip de govern de BCN En Comú, que gairebé en els mateixos mesos havia executat la retirada de les polèmiques reixes de la plaça de les Dones del 36, també en el marc d’una prova pilot, però justament per retirar barreres de l’espai públic i no per col·locar-les o mantenir-les.

Els veïns organitzats al voltant de les comunitats de veïns dels números 2, 4, 6, 8 i 10 del carrer Mossèn Batlle, que tenen els balcons encara plens de pancartes que demanen des de l’estiu del 2016 la dimissió del regidor Eloi Badia, han incrementat en tot cas les crítiques dels darrers mesos pel disseny de l’espai i per la manca d’interlocució periòdica amb el Districte i ara hi han afegit el temor a la conversió dels nous jardins en una zona de botellot, animada fins i tot per la proximitat d’establiments que poden facilitar la pràctica, més si no es tanca l’espai per la nit.

Pel que fa als timings, finalment, és clar que a la vista del que queda per fer, la data prevista pel Districte de finals de maig no es complirà i els treballadors fins i tot l’allarguen a “un mes més o dos”. Ja no ve d’aquí: la primera proposta de finalització parlava de l’estiu del 2016.

 

OPINIÓ CONVIDADA

Decebuts però encara vigilants (Comunitats de veïns i veïnes Mossèn Batlle 2, 4, 6, 8 i 10)

Per fi veurem els antics jardins Menéndez i Pelayo finalitzats! Quan no has vist com eren abans, tot pot semblar bonic i urbanitzat, però el veïnatge sabem el que teníem perquè havíem gaudit del parc de molt a prop i el jardins que ara veiem no hi tenen res a veure. Hi havia vegetació mediterrània i força ombres, espais d’estada, joc i repòs per a tothom, hi havia tres plataformes planes a les quals s’accedia des de Travessera de Dalt i carrer Maignon, s’entrava per unes escales que no convertien l’accés en massa dificultós… Ara són uns jardins fets en pendent i uns espais definits, tan definits, que han d’estar delimitats per separar-los entre ells. És una illa d’espais? Gossos i amos, petanques i jugadors, infants separats per espais de petits i més grans. Aquesta poliseparació d’espais deixa poc per a la improvisació de l’estada tranquil·la i relaxada en uns espais amables, on la imaginació pugui ser creativa i espontània. No són uns jardins per passejar-los.

Volem especificar que el veïnatge ha estat patint des de finals de 2012 les obres. Primer el pàrquing amb múltiples endarreriments i errors tècnics com la destrucció in situ de les mostres extretes del terreny, improvisacions com el pilotatge amb trepà o el canvi a micropilots, l’excavació en roca amb maquinària no prevista… Tot ha comportat un endarreriment considerable: el final es preveia a l’estiu de 2016 i s’acabarà la primavera de 2018. També ha canviat el cost, que l’Ajuntament no ens ha facilitat mai.

El Districte de Gràcia, i principalment l’equip de govern i tècnic actual, no ha facilitat i fins i tot ha posat obstacles a la participació ciutadana. La comunicació i l’atenció al veïnatge ha estat dolenta, discontinua i gens proactiva, la comissió de seguiment de les obres dels jardins no s’ha arribat a fer mai, es va realitzar una enquesta per valorar una petició important del veïnatge sobre el tancament nocturn dels jardins i no es van acceptar els resultats, que donaven majoria al tancament nocturn.

Amb aquest escrit aprofitem per fer una mirada més enllà del parc que ens ocupa, i fer una reflexió i aportació en referència a la no regulació del comerç i no establiment d’un pla d’usos comercials de la Travessera de Dalt. Remarquem, per exemple, que la primera botiga a tocar del parc exerceix una crida als vianants turistes o no a comprar i consumir begudes alcohòliques (el seu aparador té tot el frontal que dóna a la Travessera i darrera d’un vidre i ben exposades tota varietat d’aquestes begudes). Podem preveure que el parc pot ser el lloc idoni per al consum d’alcohol, afavorint l’anomenat botellot diürn o nocturn. Exigim al Govern que es destinin esforços a regular el comerç que necessita el barri i la seva gent. Que es vetlli perquè la Travessera de Dalt deixi de convertir-se en un parc temàtic de souvenirs. Senyores i senyors de l’equip de govern, el veïnatge vol estar en un barri, i no en un bulevard sense identitat! Estem decebuts amb aquest govern i seguirem fent seguiment de l’ús correcte de l’espai públic, esperant que algun govern polític atengui i entengui de debò la ciutadania i es puguin elaborar conjuntament estratègies de seguiment de les que impliquen a tothom: qui hi viu i qui ho gestiona.

, ,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *