Enfortim el comerç, enfortim Gràcia!

per Esteve Suñé i Sílvia Manzano, consellers del PDeCAT Gràcia

Passotisme, desinformació, desconfiança o directament greu perjudici són les paraules que més escoltem en boca dels comerciants de Gràcia. Crítics amb un govern de Barcelona en Comú que els ha abandonat aquests últims 3 anys. Home… potser és exagerar massa dir això, no serà tant, podria dir algú. Doncs bé, anem a repassar els fets més evidents. A principis del mandat Colau, el repte que havia d’afrontar el nou Govern amb major celeritat era el de la reforma del Mercat de l’Abaceria. Un mercat amb el major nombre de parades tancades de Barcelona i amb una necessitat imperiosa de reformar-se per sobreviure. Al mandat Trias, vam aconseguir posar d’acord als paradistes i després de les eleccions del 2015 només calia que el nou Govern redactés un avantprojecte que ja estava consensuat. En comptes d’això, el regidor Badia va iniciar un procés participatiu per reformular el model del mercat; que va dilatar un any i mig l’aprovació del projecte, va enfrontar els paradistes amb plataformes ciutadanes afins al Govern i va allargar una inacabable agonia que encara dura. I tot això per res! ja que al final es va acabar aprovant un projecte gairebé idèntic al que ja estava previst.

Més endavant, el govern Colau aprovaria el nou Pla d’Usos. Una eina imprescindible per controlar la proliferació de bars, restaurants i altres establiments de pública concurrència a les zones massificades del Districte. Vam votar inicialment a favor del Pla presentat; ja que era molt similar al que nosaltres proposàvem al mandat anterior. La sorpresa va arribar quan, sense cap avís ni negociació prèvia, s’incloïa la totalitat de la Travessera de Dalt com a zona de contenció. Una decisió presa a última hora, sense consultar-la amb els veïns i comerciants de la zona. Una pèssima decisió, que està condemnant la Travessera de Dalt a una gradual decadència. Una cosa és regular les zones saturades d’aquests establiments i l’altra és no possibilitar-ne la creació en zones que no en tenen presència. Això, senzillament, malmet la dinamització comercial i alenteix el creixement econòmic.

Per últim, darrerament s’han produït altres exemples que mostren la desídia i menyspreu del Govern envers els comerciants. La reforma de l’Avinguda Príncep d’Astúries era i és imprescindible però pel govern no ho és informar als comerciants: no saben què els hi suposarà un sol carril de pujada i afronten un any llarg d’obres sense cap ajuda del Govern. També els comerciants del voltant del Mercat de l’Abaceria han comprovat a les seves carns el tracte del Govern. A pocs mesos de l’inici de la reforma, ni se’ls ha consultat sobre les vicissituds de les obres, ni esperen rebre cap ajuda. Esperem que això canviï amb la reunió que hem sol·licitat per a ells.

Cal superar aquests anys de males polítiques. Al 2019 en tenim una oportunitat. Nosaltres hi posarem tot el cor, tota l’ànima; perquè sabem que el comerç representa allò que desitgem pel nostre país i per Gràcia. Perquè és motor econòmic i d’integració social. Perquè és un mur davant l’homogeneïtzació que representa una globalització mal entesa; un mur de petites identitats, de petites històries que fan barri. Perquè, en definitiva, si enfortim el comerç, enfortim Gràcia!

,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *