Vallcarca conserva la pedrera i guanya dos interiors d’illa en el pacte amb els privats

La llarguíssima reconstrucció de Vallcarca s’ha concretat en els últims mesos en la tramitació per modificar el Pla General en l’àmbit dels terrenys que pertanyen a l’Ajuntament i que han estat sotmesos a un concurs d’idees i un procés participatiu. Però alhora, en aquests últims dies, també s’ha iniciat la concreció de la part més dificultosa: la que ha d’articular un consens entre els drets adquirits dels propietaris privats, la reivindicació dels col·lectius veïnals i l’articulació d’una altra modificació dels plans municipals en aquest altre àmbit privat. La primera aprovació inicial de la part privada, amb els vots en comissió de BCN En Comú, CUP, Ciutadans i regidor adscrit, ha fet tirar endavant la reorganització de dos solars clau: el que toca a avinguda de Vallcarca, entre els carrers Farigola i Medes fins a carrer de Mare de Déu del Coll, i el que agrupa els números 24-26-28 de Farigola. En marxa també, en aquest cas a través d’un pla especial, hi ha la conservació del solar de la pedrera, a Farigola 32, amb una proposta que deixi respirar aquesta característica geològica del barri, i el projecte d’edifici endarrerit al solar del pipican, a Farigola 23, que evitaria un calaix sortint massa gran respecte de Can Carol.

El gran pany de terreny que s’eleva des de l’avinguda Vallcarca, entre els carrers Farigola i Medes en primer terme, i després Farigola amunt, amb diversos solars buits de propietat privada a dreta i esquerra, ha començat a prendre forma tècnica. La comissió d’ecologia i urbanisme ha aprovat amb els vots del govern i el suport de CUP, Ciutadans i el regidor adscrit (i president del districte) Gerard Ardanuy, la modificació de l’estat actual del pla general en un pacte amb els privats -majoritàriament Núñez y Navarro- que permetrà guanyar dos interiors d’illa, desafectar alguns inquilins i limitar les edificacions a una mitjana de tres plantes.

Dividida aquesta primera fase de la negociació amb els privats en dos subàmbits, l’A per al solar de Medes-Farigola i el B per a Farigola 24-26-28, la principal novetat és el reajustament d’alineacions en el primer cas i l’opció de dos blocs en lloc d’un en el segon.

L’àmbit Medes-Farigola, amb una de les façanes tocant a avinguda Vallcarca, es desplaçarà uns metres cap a Medes per la voluntat veïnal i municipal de mantenir l’anomenat Triangle de Cambrils i que l’accés a Farigola sigui d’11 metres d’ample. Aquest conjunt de blocs, un total de 4.227 metres, tindran una alçada mitjana de tres plantes però màxima de set a peu d’avinguda i s’ordenarà “en corona oberta”, segons la memòria oficial, per generar una zona verda que afavoreixi el pas públic per dins i que se situarà més a prop de l’avinguda Vallcarca del que estava previst. Al fons d’aquest conjunt també destaca la conservació de les escales de connexió del passatge Farigola, que es requalificaran com a vial cívic.

L’àmbit Farigola 24-26-28 manté una doble proposta en la documentació aprovada però la que té més punts de concretar-se és l’opció de dos blocs en forma d’ela, amb una alçada màxima de tres pisos (un quart enretirat) i una entrada de cinc metres d’amplada a un interior d’illa en la línia de l’actual plaça de les Dones del 36.

Refugis antiaeris. Tant l’àmbit de Medes-Farigola, concretament a la cantonada de Mes tocant a carrer Mare de Déu del Coll, com l’àmbit de Farigola 24-26-28, tenen registrats refugis de la Guerra Civil que s’hauran de tenir en compte. L’àmbit A preveu 145 habitatges i 357 metres quadrats de verd, i l’àmbit B 25 habitatges en els dos blocs. En tot cas, les negociacions amb els privats estan obertes i els moviments socials ja han celebrat dues reunions amb Núñez y Navarro amb altres temes com el lloguer taxat sobre la taula.

D’altra banda, en una segona fase de l’ordenació d’aquests àmbits privats, el solar de la pedrera, una reivindicació veïnal que ha anat agafant força té tots els números de conservar-se deixant espai lliure suficient al mur de roca posterior i el solar de Farigola 23, on hi ha el pipican a tocar de Can Carol, preveu un edifici enretirat perquè no s’obri un calaix que arraconi massa enrere el nou equipament cívic.

,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *