Jiwar acollirà Gazi Nafis, perseguit per fotografiar el col·lectiu LGTB a Bangladesh

Gazi Nafis és un artista en risc i serà a Jiwar, la residència viver d’artistes amb seu al carrer Astúries, durant els mesos de juliol, agost i setembre. Això serà possible pel nou programa de Xarxaprod, la Xarxa d’Espais de Producció i Creació de Cataunya, de la qual Jiwar en forma part. Gazi Nafis és un fotògraf de Bangladesh amenaçat a causa del seu treball fotogràfic sobre la realitat del col·lectiu trans i homosexual a Bangladesh, una comunitat estigmatitzada i perseguida.

Es tracta d’un projecte de Xarxaprod amb el suport d’una institució independent dels EUA que té un programa específic per a artistes en risc. La selecció de l’artista, segons expliquen els responsables de Jiwar, s’ha fet per part del comitè d’aquesta institució que financia la seva estada; les residències en canvi són assumides per cadascuna de les entitats que acull l’artista en risc. En un primer moment, Jiwar va liderar aquest projecte, abans que Xarxaprod el redimensionés i li donés una nova envergadura, a més de fer-lo possible en la seva totalitat, segons explica Mireia Estrada, directora de Jiwar.

D’aquesta manera, durant un any l’artista és tutel·lat per les diferents organitzacions que formen part del programa, donant-li suport professional, connectant-lo amb el panorama artístic local i acompanyant-lo en el seu procés de producció i d’adaptació a la vida a Catalunya. En aquests dotze mesos d’acollida, Gazi Nafis haurà estat, a més de a Gràcia, a Can Serrat (El Bruc, on és en aquests moments), al Centre d’Art i Natura de Farrera (CAN, Pallars), a Hangar (BCN) i Nau Côclea (Camallera, l’Empordà). “És el treball desinteressat de tots nosaltres el que farà possible que Gazi Nafis pugui desenvolupar aquí el seu treball artístic”, apunta Mireia Estrada.

Un altre de les iniciatives en marxa per part de Jiwar és Xabaca, la segona edició d’un projecte que busca crear una xarxa de creadores àrabs contra la censura. Enguany, també en col·laboració amb la Fundació NovAct i Al Fanar (Madrid), se seleccionaran dues artistes en comptes de cinc, per “intensificar l’acompanyament en el seu projecte creatiu”.•

,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *