Adéu a la cultura

per Joan Vall K.

Per desgràcia cada cop és més corrent que quan entres en una llibreria per demanar consell sobre un autor de novel·la negra, ciència ficció o poesia adient per un lector novell, sigui per edat o per desconeixement de matèria, no et responguin amb precisió professional quirúrgica qual farmàcia de guàrdia. Són molt normals respostes com “no sé”, “qualsevol”, “el que vulguis” o d’altres com ara “està descatalogat” o “no em sona”. Entre les rares llibreries, n’hi ha d’altres, jo destacaria una que es troba al carrer Torrent de l’Olla i que obeeix al nom de Cap i Cua des de fa més de quaranta anys. Allà sempre hi pots trobar al seu propietari llegint, sempre llegint el seu producte. Igual que un bon cuiner que prova els seus plats abans de servir-los o un sommelier tasta els vins davant del client, ell sap i coneix el que surt de les seves mans. És molt fàcil recomanar un bestseller o un autor mediàtic, rar és el risc de la recomanació a la carta. Autors interessants i poc promocionats com Joan Vinuesa o Josep Roca i Salvattore (autor d’una petita història sobre Ràdio Pica) tindran sempre un lloc entre els llibres d’interès més populars. Les grans superfícies han matat el petit comerç en gran mesura però encara hi ha reductes que es resisteixen a desaparèixer. Jo, com etern addicte a l’aprenentatge constant no el puc deixar de visitar. Tot i que Sant Jordi sempre sembla una visita obligada per la compra d’un exemplar, el regal ocasional d’un bon text en paper pot fer feliç a més d’un la resta dels dies de l’any.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *