L’Abaceria provisional arrenca passat Sant Joan però deriva l’obra de reforma al setembre

Ha arribat l’hora de la veritat a l’Abaceria. Després d’anys i panys esperant el moment, un cop l’Ajuntament s’ha deslliurat de la pesada llosa de la remodelació del mercat de Sant Antoni, li arriba el torn a la històrica plaça d’abastiment de Gràcia, que celebra ja 126 anys des d’aquell inicial mercat de Santa Isabel impulsat pel fabricant Puigmartí. El primer dels dos grans episodis que viurà l’últim dels grans mercats de la ciutat encara no remodelats es produïrà just passat Sant Joan, amb el trasllat dels paradistes i inauguració del mercat provisional al passeig de Sant Joan, entre Indústria i Pare Claret, a la carpa que ja s’està enllestint. El segon episodi encara trigarà a arribar, la inauguració del nou mercat, mai abans del 2021, si tenim en compte que finalment l’inici d’obres es farà al setembre per no torpedinar la Festa Major. Mobilitat prepara un canvi de sentit de Travessera des de Bailèn a Torrent de l’Olla per atenuar el trànsit de camions i provarà tallar l’eix central del carrer des de Gran de Gràcia.

L’altell del mercat provisional estarà acabat dilluns i amb l’espai tancat s’allargaran els torns de treball fins a les nou de la nit. Ja tot l’equip de l’Institut de Mercats s’ha desplaçat a Gràcia, un cop estrenat Sant Antoni, i s’ha entrat en la recta final del trasllat dels paradistes i estrena de l’Abaceria bis a Passeig de Sant Joan, entre Indústria i Pare Claret. Durant gairebé tres anys hi haurà un canvi de costums a Gràcia: en lloc d’anar a plaça al lloc de sempre, els clients del mercat central s’hauran de desplaçar al passeig.

El mercat provisional s’ha cuidat especialment. “No s’havia fet mai que hi introduïssim fins a 32 modificacions al projecte original”, ha apuntat aquest dimarts al consell de barri de Grassot el director de Mercats, Pere Sirvent. La ceràmica de les 43 establiments alimentaris i de les 14 parades especials també s’ha enllestit aquesta setmana. També sorprendrà la visió en part transparent.

Ara bé, si el calendari del mercat provisional segueix el temps previst, no es pot dir el mateix de l’obra de reforma del vell espai de Travessera de Gràcia, que desplaçarà el seu inici al setembre per evitar caure de ple amb la Festa Major. Almenys es farà alhora l’enderroc mentre corre el calendari del projecte executiu. “Tenim ja un projecte d’enderroc per treure uralita i marquesines en mal estat, rebaixar terreny i treure parades”, apunta Sirvent.

Els comerciants de l’entorn, que es van reunir a finals de maig amb el Districte, han conegut encara altres detalls: l’àrea de Mobilitat és conscient de l’impacte social i mediambiental que tindran unes obres de dos-tres anys al cor del nucli històric de Gràcia, amb retirada d’uralita, moviment de terres i pols per tot arreu. Per això ha informat els comerciants que proposa un canvi de sentit a Travessera de Gràcia des de Bailèn fins a Torrent de l’Olla per atenuar l’entrada de camions i de trànsit per un pas més ample que el del carrer Gran. Alhora Mobilitat també vol provar d’atendre una històrica reivindicació dels comerciants: tallar almenys en la primera fase d’obres -uns sis mesos- l’eix central de Travessera, entre Gran i Torrent de l’Olla.

Altres elements per calmar la inquietud dels comerciants, que s’articularan en grups de treball per fer el seguiment de les obres, és la promesa per part del Districte i de Mercats d’una acció continuada de neteja per evitar plagues i un suport econòmic important per a la dinamització dels comerços amb programes d’activitats.

, ,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *