Gràcia descobreix el seu llegat racionalista amb dues rutes

La Casa Vilaró, popularment coneguda com a “casa vaixell” i ubicada a l’avinguda del Coll del Portell, a la Salut, resumeix totes les premisses teòriques del Racionalisme català. Considerada per Oriol Bohigas com a monument històric per ser la primera obra racionalista d’Espanya, l’edifici projectat per Sixte Illescas el 1929 -ara establiment turístic- forma part de la nova guia editada per Paisatge Urbà. La proposta de l’Ajuntament -feta amb motiu de la Setmana de l’Arquitectura- inclou una setantena de cases unifamiliars, blocs d’habitatge i oficines així com singulars projectes en salut, educació o habitatge que van ser revolucionaris als anys 30. La guia -centrada en el GATCPAC (Grup d’Arquitectes i Tècnics Catalans per al Progrés de l’Arquitectura Contemporània) pretén posar en valor el llegat d’un moviment arquitectònic que proposava tota una revolució estètica i social on “la funció fa la forma” (Louis Sullivan, pare de l’escola de Chicago).

Dels nou itineraris, amb mapes i informació pràctica, dos s’emmarquen al districte. L’itinerari ‘De Galvany a Gràcia’ es pot fer en mitja hora (2,5 km) i conté dos edificis icònics del GATCPAC: la Casa Sert de Muntaner i la Casa Rodríguez Arias a la Via Augusta. A la Vila, al número dos de la plaça Narcís Oller s’alça la façana groga de la Casa Santiago Roca Barallat.

I l’altre itinerari arrenca davant de la rèplica del famós Pavelló de la República, al barri de la Vall d’Hebrón i els últims dos edificis són obres molt emblemàtiquesdel GATCPAC: l’esmentada Casa Vilaró, i la Casa Barangé I de Vallcarca. Totes dues, grans exemples de com treure profit dels desnivells del terreny.

 

LA SALUT I VALLCARCA, PRINCIPALS PUNTS

Ruta de Galvany a Gràcia.
Casa Trinitat Arias o Rodríguez Arias (1930) Germà Rodríguez Arias
Casa Maria Esquerdo Grau (1931) Pere Benavent de Barberà i Abelló
Casa Santiago Roca Barallat (1935) Carles Martínez Sánchez
Habitatges Pidelaserra (1930) Ramon Puig i Gairalt

Ruta de la Vall d’Hebron a Vallcarca.
Pavelló de la República (1937/1992) Josep Lluís Sert i Luis Lacasa
Hospital de l’Esperança (1935) Antoni Fisas Planas
Escola del Consell de l’Escola Nova Unificada (CENU) (1936) Ramon Puig i Gairalt
Casa Francesc Vilaró (1929). Sixte Illescas
Casa Lluís Barangé o Casa Barangé I (1931) Ricard de Churruca i Germà Rodríguez

,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *