L’Any Fabra estrenarà la placa a la casa natal el 22 de juny i Gràcia treballa per fer la cloenda oficial

Gràcia s’està recuperant a marxes forçades de la tímida i gairebé insultant deixadesa amb què les institucions van afrontar l’Any Fabra quan la celebració va arrencar oficialment al febrer. En aquell moment, Badalona es va endur el protagonisme per haver estat el lloc on el filòleg va concentrar la seva etapa més fructífera en favor de l’ordenació de la llengua catalana. Però totes les biografies ubicaven Gràcia com la vila natal del lingüista -hi va viure en tres habitatges i son pare va ser alcalde- i res estava previst.

El pròxim 22 de juny bona part d’aquella arrencada maldestra quedarà esmenada amb l’estrena d’una placa a la façana del número 32 del carrer Mare de Déu de la Salut, la casa natal que ara és un bloc de pisos. També Fabra va viure a Gran de Gràcia 87 i a passeig de Gràcia 139 (actual pla d’en Salmeron).

El Districte ha anunciat aquesta setmana aquest acte de col·locació de la placa un cop s’han resolt amb èxit les negociacions amb la comunitat de veïns de Mare de Déu del Coll 32 i el seu propietari, que ha donat la circumstància que també posseeix propietats relacionades amb la família Fabra a Badalona, i per tant s’hi ha mostrat particularment sensible i totalment d’acord.

També aquesta setmana ha trascendit un programa d’una desena d’activitats des d’ara fins a final de novembre al qual encara s’hi pot afegir un element d’altíssim relleu: si la inauguració de l’Any Fabra va ser a Badalona, la cloenda pot ser a Gràcia. En aquest sentit estan treballant les institucions, Generalitat i Districte, sense que hi hagi res tancat.

Mentrestant aquesta setmana ja han tingut lloc els dos primers actes oficials aquest dimarts amb una xerrada de Jordi Manent, curador de l’epistolari de Pompeu Fabra, el qual ha explicat aquesta investigació en un acte al Casal Cardener. Aquest dijous s’ha presentat la novel·la gràfica Pompeu Fabra, l’aventura de la llengua, d’Oriol Garcia i Gemma Pauné.

Exposició i ruta local a l’octubre. Després d’aquesta concentració d’actes aquest juny, l’Any Fabra rebrotarà el 2 octubre amb la inauguració a la biblioteca Jaume Fuster de la mostra itinerant ‘Pompeu Fabra. Una llengua completa’. Dos dies després es farà l’estrena de la ruta Fabra a Gràcia, des de la plaça Sanllehy (inscripcions: gracia@cpnl.cat)

,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *