L’Ajuntament detecta 15 punts crítics de neteja i assenyala els comerços poc polits de Gràcia

L’àrea d’Ecologia Urbana de l’Ajuntament ha afrontat amb dades aquesta setmana, en el marc del consell de barri de Vila de Gràcia, un dels conflictes que més queixes puntuals genera però que, sense una anàlisi comparativa, més difícil es fa d’explicar: la neteja, com i per què s’actua, i quins són els focus més problemàtics, a banda dels possibles arguments de canvi de contenidors que mai no satisfan els veïns afectats.

L’Ajuntament ha treballat en els últims mesos sobre la base de 73 punts crítics amb unes variables que van des de l’alt ús de l’espai públic fins al mal ús de contenidors i papereres, des d’una mala praxis comercial fins al mal ús de la recollida pneumàtica, i com a resultat d’aquest control de qualitat ja hi ha 15 punts que han ostentat aquest 2018 el premi als principals espais problemàtics. També l’estudi assenyala una vintena de comerços amb incidències registrades i el nombre de visites realitzades, alguns dels quals acumulen un centenar de gestions dels tècnics municipals. També els veïns reben: només un terç deixa els mobles al carrer el dia que toca i la recollida selectiva té un índex d’èxit, en paraules dels tècnics, “desastrós”.

El control de qualitat i de dinàmiques comercials i veïnals sobre la neteja a Gràcia que ha presentat aquesta setmana l’Ajuntament de Barcelona en el consell de barri del nucli històric ha subratllat l’existència encara de 15 punts crítics on es detecten des de propietaris d’animals incívics fins a un mal ús de la recollida pneumàtica o una mala praxis comercial. A aquesta conclusió, entre altres, s’hi arriba després de la campanya de sensibilització ciutadana i comercial que ha fet el consistori i que partia d’una base d’anàlisi de 73 punts principals on hi havia també forta afluència de gent, mal ús de contenidors i papereres, a més de la resta de problemes esmentats. “L’estat de 49 punts de 51 han mostrat millora en algun mes en el seguiment realitzat entre març i agost [de 2017] i 11 de 49 entre setembre [de 2017] i gener [de 2018]”, apunta l’estudi. Enguany hi ha aquests 15 punts crítics particularment vius (vegeu quadre).

La part de la campanya centrada en els comerços també aboca dades preocupants de certes dinàmiques que han obligat els tècnics municipals en alguns casos a efectuar més d’un centenar de visites per solucionar una vintena d’incidències d’una cadena de supermercats en concret. Aquesta cadena, una de les més esteses a la Vila, concentra 18 incidències i 111 visites municipals. Comparativament, la majoria dels altres establiments més problemàtics registren entre quatre i cinc incidències i entre quatre i 21 visites dels tècnics. L’estudi inclou 1.529 comerços i 5.333 visites.

En una part més radiogràfica de la presentació de dades, l’Ajuntament també ha volgut posar èmfasi en el desplegament del servei de neteja, més intensiu a les places i amb un nombre d’operaris més elevat que a la resta de la ciutat. Com a causa d’aquesta dinàmica, la plaça del Sol, per exemple, acumula fins a vuit rondes de neteja diversa. Com a curiositat, el servei més matiner hi ha la neteja bàsica amb escombrada de manteniment que fa un operari a les places del Diamant i John Lennon a les set del matí, i el servei més nocturn és el que fan dos operaris amb escombrada de manteniment i amb vehicle de caixa a les places Vila de Gràcia i John Lennon a les quatre del matí.
Pel que fa a la dinàmica veïnal més estricta, l’estudi remarca el relatiu fracàs, després de tants anys de pràctica, del dia de recollida de mobles i trastos vells, que només l’acompleix un 35% dels veïns en el dia que toca. La dinàmica de la recollida selectiva, afectada també per la picaresca de camions privats, es qualifica des de l’Ajuntament com a “desastrosa” i s’admet que ja no es posen més punts de recollida en els últims anys, també per afavorir l’espai lliure per als vianants.

 

Els punts crítics 2018

• Plaça Poble Romaní. Amos animals incívics
• Carrer Bonavista 30. Mala praxis comercial
• Plaça Vila 16. Mal ús contenidors/papereres
• Carrer Sèneca 2. Mala praxis comercial
• Plaça Llibertat 26. Mala praxis comercial
• Carrer Astúries 20. Mala praxis comercial
• Carrer Montseny 17. Mala praxis comercial
• Torrent de l’Olla 118. Mala praxis comercial
• Trav. de Dalt 26. Mal ús recollida pneumàtica
• Plaça Lesseps 12. Mal ús recollida pneumàtica
• Carrer Nil Fabra 14. Mala praxis comercial
• Carrer Berga 34. Mala praxis comercial
• Rambla Prat 1. Mal ús recollida pneumàtica
• Carrer Gran 159. Mal ús recollida pneumàtica
• Carrer Carolines 4. Mala praxis comercial

,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *