Complicitats per un súper cooperatiu a l’Abaceria

per Plataforma Gràcia, cap a on vas?

Vols un supermercat cooperatiu? T’agradaria que fos a Gràcia? Més d’un centenar de persones van respondre a aquesta crida assistint la tarda de dilluns passat, dia 11, a una cita a la Sedeta. Convocaven la plataforma Gràcia, cap a on vas? i dues entitats dedicades a la promoció de l’economia social, Coòpolis i el Cercle de Consum. L’objectiu de l’acte, plantejar al veïnat la possibilitat de connectar la llargament postergada remodelació del mercat de l’Abaceria amb un moviment de base que tot just emergeix a Barcelona per impulsar un supermercat cooperatiu. La inspiració la posava el documental de Tom Broothe que s’hi va projectar: Food coop. El film retrata l’èxit d’una iniciativa que camina a Brooklyn, Nova York, des de fa més de 40 anys empesa per 17.000 persones sòcies que, col·laborant amb el seu treball, fan possible posar a l’abast de tothom productes de qualitat i que majoritàriament compleixen uns criteris socials i mediambientals.

Des de Gràcia, cap a on vas? creiem que desenvolupar un projecte de característiques similars al de Nova York a Barcelona és, més que possible, necessari, per tal de donar resposta a una demanda creixent d’aliments ecològics, locals i socialment responsables a uns preus assequibles. A més, ens entusiasma el potencial transformador d’una iniciativa amb una forta vessant comunitària, en què persones molt diverses cooperen treballen plegades per portar a terme les tasques del dia a dia d’un supermercat i conjuntament decideixen el seu rumb, capgirant les lògiques de funcionament jeràrquiques i precaritzadores de les grans superfícies convencionals. Creiem també que un projecte com aquest encaixa perfectament amb el tarannà de Gràcia, on som testimonis de com grups de consum i comerços d’alimentació orgànica han proliferat els darrers anys.

Fa tan sols uns mesos, arran de la projecció del documental Food coop a instància de col·lectius i persones interessades en formes de consum alternatives, ha començat a forjar-se a Barcelona un moviment de base amb molta empenta per impulsar un supermercat cooperatiu. Gràcia, cap a on vas? ens hi hem posat en contacte i hem pogut conèixer un projecte que està a les beceroles, però que ja ha fet passes importants i, per això, hem cregut que era convenient organitzar una projecció a Gràcia i que membres del moviment poguessin explicar al veïnat en quin punt es troben i sumar noves mans i noves ments a aquest repte transformador.

No cal dir que a la nostra ciutat i, específicament, a la Vila l’obtenció de l’espai és una de les principals dificultats per materialitzar la iniciativa. Veiem que la remodelació del mercat de l’Abaceria, a punt de començar, és una oportunitat per establir el supermercat cooperatiu a Gràcia. L’emplaçament cèntric i les esmentades característiques del barri facilitarien la consolidació d’una iniciativa innovadora que podria replicar-se a altres zones de la ciutat i per a l’Abaceria seria un element diferencial respecte a la resta de mercats i que segur que atrauria persones de tota la ciutat.

Més enllà dels recels que a Gràcia cap a on vas? ens genera una remodelació que pugui convertir un equipament públic com el mercat en un nou agent gentrificador de la Vila, creiem que aquesta iniciativa, pensada des de i per a les classes populars, tindria una gran capacitat d’enfortir el teixit social. Esperem que siguin moltes les veïnes que s’hi sumin per fer-la realitat. A nosaltres, ben segur que ens hi trobareu.

, ,

4 thoughts on “Complicitats per un súper cooperatiu a l’Abaceria

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *