El 30% és insuficient

per Iru Moner, president AV Som Barri de Vallcarca

Molt d’enrenou va aixecar la mesura dels moviments per l’habitatge que el passat dilluns es va aprovar de forma inicial a l’Ajuntament de Barcelona. Una mesura que afectaria molt positivament barris com els nostres amb poc sòl públic i un alt dèficit d’habitatge de protecció oficial. Molta polseguera va aixecar els dies previs, quan el lobbie immobiliari va aixecar la veu als seus mitjans afins, i més polseguera va aixecar l’eco d’aquestes pressions als portaveus d’alguns partits.

Finalment, tot i la pressió del sector immobiliari, s’aprova la mesura que obligarà als constructors privats a dedicar fins a un 30% del sostre construït a l’HPO.

Ara bé, la mesura no entrarà en vigor fins a l’octubre, quan sigui aprovada definitivament.

Només donant una ullada als blogs i fòrums del món immobiliari podem veure el que està passant.

1.- De moment tenen fins a octubre per demanar llicències a palades sense haver de complir la normativa.

2. Confien que revocaran la iniciativa a través dels tribunals, perquè tenen clar que la justícia està feta per defensar el lliure mercat, per sobre del dret a l’habitatge digne.

3. En última instància parlen de fer caure Colau i aguantar les ganes de construir uns mesos fins que a les pròximes eleccions.

4. El seu gran argument és que aquesta mesura farà incrementar els preus, ja que el que no guanyin amb aquest 30% o carregaran a l’altre 70%. Perquè deixar de guanyar diners a palades no es contempla en aquest mar de taurons.

Al carrer en un primer moment es disparà l’eufòria. Però el regust amarg es va fent palès a mesura que es va paint. Ja que vivim en una ciutat amb un 1,5% d’HPO quan la mitjana d’altres ciutats europees ronda el 20%; Vivim en una ciutat on cada setmana els moviments populars han d’aturar desenes de desnonaments, una ciutat amb els serveis socials saturats, una ciutat on cada dia hi viuen més sense sostre; una ciutat on el preu del lloguer ha augmentat un 20% el passat 2017, una ciutat on els salaris i pensions estan estancats des de fa quasi una dècada. Doncs potser sota aquest prisma, la mesura arriba tard i és insuficient.

Parlant ja concretament de Vallcarca, l’assemblea de barri a finals de l’any passat ja va treure un comunicat, del qual aquest diari se’n va fer ressò, on demanava que es construís obra nova amb un percentatge elevat de lloguer regulat a les promocions dels grans propietaris privats, principalment de Nuñez y Navarro i Fité S.L.

Les reunions a tres bandes s’han donat i sembla que NyN està disposat a aplicar aquest model als primers edificis que construeixi al barri. En total 16 habitatges sota lloguer regulat dels 129 que ha de construir el gegant immobiliari. A Vallcarca aquest anunci cau com una gerra d’aigua freda, ja que es percep com una xifra totalment insuficient després del greuge i abandó que s’ha patit. Com igualment insuficient es veu aquest 30% proposat pels comuns, per tancar la ferida oberta i aturar de forma efectiva la gentrificació al barri.

,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *