La reactivació immobiliària assetja els casalots no inclosos en el catàleg arquitectònic

El catàleg del patrimoni arquitectònic de Barcelona, una eina que va ser pionera a l’Estat espanyol quan es va elaborar un primer document oficial a principis dels anys 60, no conté totes les edificacions que aparentment tenen un valor per la presència externa almenys d’elements ornamentals que li augurarien un mínim valor de protecció. Hi ha casos que no gaudeixen ni del més baix dels nivells de protecció, el C o el D, i els promotors immobiliaris, en plena fase de reactivació, han trobat aquí una escletxa per enderrocar i aixecar nous projectes.

Aquest mes de juny, amb un sorprenent retard respecte de l’habitual publicació oficial cada tres mesos a la Gaseta Municipal, l’Ajuntament de Barcelona ha fet pública l’autorització d’enderroc i permís d’edificació de la reivindicada finca del carrer Balcells 26, un casalot del barri de la Salut -datat el 1905- que el juliol de 2016 va ser motiu d’una campanya veïnal per salvar-lo i posteriorment ha estat okupat sota el nom de Torre Marika. “No hi havia cap possibilitat de catalogar-lo”, han apuntat fonts municipals. El permís d’enderroc es va atorgar el maig de 2017 i el de construcció l’agost de 2017, però fins ara no s’ha conegut l’autorització pels canals de transparència municipal.

També aquest és el cas del casalot del carrer Repartidor 24, a Vallcarca, antigament okupat com Kasa Nostra fins l’any passat, on una promoció immobiliària ja hi ha començat a enderrocar parets, sostres i una part de l’entrada.

Ni el casalot històric de Balcells 26, reivindicat l’any 2016 pel s veïns en el marc d’una campanya per salvar aquesta finca del 1905, ni el de Repartidor 24, okupat fins l’any passat com a Kasa Nostra, se salvaran de la piqueta per la intermediació del catàleg del patrimoni arquitectònic de Barcelona. Ni un ni l’altre tenen el grau mínim de protecció que evitaria que l’Ajuntament de Barcelona hagués donat els permisos d’enderrocament i de nova edificació que ja estan en vigor i permeten activar les obres.

El cas més avançat és el del casalot de Vallcarca, que fa un parell de setmanes, des de mitjans de juny, és l’escenari d’obres d’enderroc que afecten sostres i parets i també l’entrada de la finca, tal com han confirmat els botiguers i els moviments socials de la zona. L’antiga Kasa Nostra va ser desallotjada l’any passat i el carrer Repartidor, un dels paral·lels que van a parar a la Baixada de la Glòria, sumarà amb aquesta futura promoció immobiliària la segona operació de nou habitatge en pocs mesos, a l’espera de les imminents iniciatives públiques i privades que es concretaran en els terrenys propers del pla Vallcarca.

L’altre cas és el de Balcells 26, un casalot encara més sensible a la voluntat popular perquè el juliol de 2016 va ser motiu d’una campanya concreta sota el lema Salvem Balcells 26, que va recollir firmes entre el veïnat i va obtenir cert ressò fins i tot en els mitjans generalistes. El casalot, que se situa per sota del carrer Camèlies, amb porta principal per Camèlies i porta secundària per Passeig d’Amunt, està okupat des del novembre de 2017 sota el nom de Torre Marika i encara aquesta setmana hi havia inquilins.

Però la Gaseta Municipal de Barcelona ha publicat aquest mes de juny, amb un cert endarreriment, els permisos de llicències d’obres majors, tant pel que fa a l’enderroc del casalot (autoritzat el maig 2017) com pel que fa a la construcció d’un edifici de planta soterrani, planta baixa i tres plantes en un espai per a un total de set habitatges (autoritzat l’agost de 2017).

Fonts municipals han explicat que la campanya del 2016 per salvar Balcells 26 va fer aturar provisionalment la petició d’enderroc però finalment l’Ajuntament no va trobar cap possibilitat de catalogar la finca, que tampoc estava integrada en el catàleg oficial. “Als anys 80 s’havien fet obres de remodelació integral que l’havien modificat tot; Patrimoni va dir que no, que no es podia catalogar”, apunten.

1 thought on “La reactivació immobiliària assetja els casalots no inclosos en el catàleg arquitectònic

  1. Davant aquestes dues notícies, el regidor, Eloi Badia i el consistori, haurien d’informar de forma detallada el procés i la impotència pública davant els nous propietaris. Voldria saber, si es plau, si aquestes dues construccions hauran de destinar el 30% a habitatge social

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *