El Pla d’Equipaments preveu set projectes educatius, dos per a gent gran i un CAP nou el 2025

El llargament esperat Pla d’Equipaments de Gràcia, una demanda d’ERC des de fa dos mandats i ajornada repetidament pels governs municipals, ja té proposta, i amb un pla de treball 2019-2025. El regidor de Gràcia, Eloi Badia, ha presentat aquest dimecres el full de ruta que el Districte seguirà amb la recerca de sòl, definició de prioritats i acords amb la Generalitat i que destaca la projecció de set nous espais educatius, dos per a gent gran i un nou centre d’atenció primària en l’horitzó 2025.

El pla, que es contextualitza amb els 270 espais d’aquest tipus que hi ha al districte en 11 àmbits (educació, atenció i inclusió social, cicles de vida, cultura, salut i esport com a destacats), seguirà prioritzant la inversió així concretant tres noves escoles bressol, una escola de primària, un institut -a més del de Vallcarca-, una escola de música i un espai de cicles formatius; una residència de gent gran i un centre de dia; un CAP, i un centre esportiu.

Gràcia ja té Pla d’Equipaments encara que sembli mentida, tenint en compte que les primeres demandes de diagnòstic i planejament es remunten al 2011 en el programa electoral que va presentar Esquerra Republicana. Compromís irrealitzat en el passat mandat en el govern de CiU, ara el govern deBCN En Comú ha presentat en la recta final d’aquest mandat un pla que preveu set projectes educatius, dos per a gent gran i un nou centre d’atenció primària com a principals apostes.

Tres escoles bressol que se sumaran a les nou existents i dues apostes enfocades a la gent gran -un centre de dia i una residència- són les concrecions principals que l’Ajuntament ha perfilat en un horitzó de treball 2019-2025. “Busquen paliar la demanda no atesa actual”, va justificar aquest dimecres el regidor de Gràcia, Eloi badia, en la presentació del pla en el ple municipal local.

El retrat d’aquestes necessitats té com a punt de partida una xarxa de 270 equipaments als cinc barris del districte, on hi ha 11 àmbits d’actuació entre els quals destaquen l’educació (77 equipaments), l’atenció i inclusió social (50), els cicles de vida (41), la cultura (28), els esports (24) i la salut (22). Seguint aquest eix de prioritats, a les tres escoles bressol definides ara s’hi afegiran també una escola de música, una escola de primària, un institut (sense comptar el centre previst a Vallcarca) i l’estrena dels cicles formatius. Només en el cas de l’escola i de l’institut és clara la ubicació: el nucli històric. Ara hi ha 15 escoles infantils i de primària públiques i tres instituts en total.

Més enllà de l’educació, i en aquest cas subratllant la competència de la Generalitat, el Pla d’Equipaments especifica la necessitat d’un centre de dia i una residència de gent gran per equilibrar una xarxa que actualment té només un equipament de titularitat pública de cada. També hi ha tres centres col·laboradors de dia i 12 residències col·laboradores, a més de tres de concertades.

La resta de previsions passen per un nou centre d’atenció primària, que s’ubicaria entre el barri de la Salut i Camp d’en Grassot, i que s’afegiria als quatre centres actuals que hi ha a tot Gràcia. També hi ha la voluntat de concretar una històrica demanda d’un centre esportiu a la zona de Vallcarca-Penitents, que s’afegiria als quatre altres centres que hi ha al districte, i una escola de música, que no n’hi ha cap i que és una vella proposta justament de quan governava ERC.

Projectes en execució? El pla ja compta com a previstos els casals de barri de Quiró, Can Carol i Casa Canals-Junyer o els casals de joves Quiró i Grassot. També inclou en la xarxa d’equipaments la ubicació definitiva de l’escola Gràcia, l’espai veïnal Henkel, l’ampliació de l’Aula Turull, el punt verd provisional de l’avinguda Vallcarca o la reforma de l’Abaceria.

,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *