L’emblemàtic restaurant Bilbao de Perill tanca per canviar d’amos

L’històric restaurant Bilbao del carrer Perill ha tancat portes des del 31 de maig i els seus amos de sempre, en Pere Valls i la Carme Déu, ja estan negociant el traspàs d’un establiment que ha marcat una època a Gràcia i a tota la ciutat. La raó principal del tancament és la jubilació definitiva d’en Pere –lluint els seus 82 anys-, després de 63 anys de trajectòria ininterrompuda, el qual ha seguit tots aquests anys la línia als fogons de la seva mare i de la seva àvia, amb el suport del xef Jordi Olivet als fogons des de fa ja 20 anys.

El tancament d’aquesta etapa, en tot cas, es viu al Bilbao amb un regust no totalment amarg, perquè la intenció és conservar-hi tota l’autenticitat de sempre amb els nous amos que vinguin. “No hi ha relleu a la família però volem mantenir l’esperit del restaurant, i també el nom”, explica la mestressa, que atén la trucada de l’Independent en plenes obres de reforma.
El Bilbao, ubicat a la cantonada amb el carrer Venus, es va originar com a fonda amb una família que arribava a la ciutat des dels Hostalets de Pierola i que va apostar per servir esmorzars, entrepans i sobretot menjar casolà. Però ben aviat l’establiment va convertir-se en un referent de la cuina de mercat, per on van passar infinitat de famosos, des de la infanta Cristina fins a Javier Bardem, però on també la gent del barri, com l’Albert Musons, hi tenien taula habitual.

“Els nostres plats estrella han estat la cua de bou, els canelons trufats, el tartar i tota mena de peix”, concreta la Carme. La reobertura, amb noves cares, es preveu immediata aquest setembre, i ja hi ha diverses ofertes.

 

 

La casa de la bomba de 1937 i una placa oblidada

La imatge més reproduïda per il·lustrar els bombardejos del 13 de febrer de 1937, provinents del vaixell italià Eugenio di Savoia, era ben present encara a la façana de Perill 33, a sobre del Bilbao, quan una reforma l’any 2007 va fer oblidar l’afectació tapiada de qualsevol manera. Un veí de l’escala del costat, l’Àlvar Maduell, recordava en primera persona l’episodi de la bomba en els inicis d’aquesta publicació (vegeu número 99).

Però el que també es va oblidar amb els anys és la iniciativa popular de col·locar una placa en recordatori del bombardeig als baixos de la finca, tocant a la porta del restaurant. “Vam rebre l’oferiment però mai no n’hem tornat a saber res”, apunta la Carme Déu. En realitat la proposta provenia del Taller d’Història i del seu actual president, Josep Maria Contel, que va arribar a un acord amb el propietari del Bilbao, Pere Valls.

,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *