L’ermita de la Salut torna a tenir inquilins i Gràcia suma 39 espais okupats

A Gràcia hi va haver la primera casa okupada a tot l’Estat, aviat farà 34 anys, i el moviment okupa no ha deixat mai de formar part del paisatge del districte. Aquell moviment eminentment polític, amb un front netament independentista i un altre de netament llibertari, ha donat pas a una nova generació més social encarada a paliar el problema de l’habitatge i de la pobresa, i ha crescut: segons dades oficioses però verificades pel Districte de Gràcia, a 19 de juny hi ha als cinc barris de Gràcia un total de 39 habitatges okupats, entre espais de propietat privada i propietat pública.

Aquests números, però, no paren de moure’s constantment: des d’aquest divendres el simbòlic Banc Expropiat de la Travessera de Gràcia 181 ja ha passat a ser oficialment un Carrefour Bio, el passat 25 de juny Desokupa va fer fora els inquilins del gimnàs del mercat de Lesseps -que arrencarà la seva reconversió en nou gimnàs aquest setembre- i l’ermita de la Salut torna a registrar des de fa un parell de setmanes nous habitants en un espai que ja té llicència de construcció d’un bloc de vuit plantes amb un passadís que protegirà el petit temple. El Districte, en tot cas, treu ferro a la llarga llista de cases okupades i posa l’accent en la situació de vulnerabilitat social i d’urgència residencial que hi pot haver al darrere.

L’actualització del llistat de cases okupades que periòdicament al Districte han demanat els partits polítics -abans habitualment CiU i PP i aquest cop el PSC- ha servit per constatar l’evolució d’un moviment que la crisi ha fet avançar cap a posicionaments més socials i en el qual s’han encabit els anomenats okupes per necessitat, amb els danys col·laterals de sempre per a la propietat privada i pública. Ara mateix als cinc barris de Gràcia hi ha 39 finques okupades, 34 de caràcter privat i 5 de caràcter públic.

Per territoris, el nucli històric suma gairebé un terç del total amb 14 cases amb inquilins sense títol, entre les quals destaquen el Banc Expropiat (ara al carrer Quevedo) o La Jahnela i Ka la Trava a Travessera de Gràcia. Vallcarca té 10 espais amb la veterana Old School o la nova Fusteria, totes dues a tocar de l’avinguda Vallcarca. El barri del Coll en té 8, amb el passeig Turull com a espai destacat. La Salut en té 6, amb dues històriques i incombustibles com la degana Kasa de la Muntanya, des de 1989, i els Blokes Fantasma, a Coll del Portell, i la reincorporació de l’ermita de la Salut (vegeu requadre). A Camp d’en Grassot només n’hi ha una, la Torre Marika, a la reivindicada finca del carrer Balcells 26 que ja està a punt de convertir-se en pisos.

El Districte, en resposta al ple a la petició del PSC ha tret ferro a aquesta quantitat de cases okupades. “El que és rellevant no és l’ocupació amb k sinó la situació de vulnerabilitat social i d’urgència residencial que s’hi pugui donar”, va apuntar el portaveu de BCN En Comú, Robert Soro, en l’últim ple. Mentrestant, l’Armadillo del carrer Sant Salvador s’enfronta aquest divendres a l’enèsima possibilitat de desallotjament, i en igual situació hi ha el Banc Expropiat de Quevedo i Ka La Trava de Travessera de Gràcia.

, ,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *