Institut Vallcarca, estat de la qüestió

per Robert Soro, conseller de Gràcia i portaveu de BCN-Comú

Vagi per endavant que el nom Institut Vallcarca és el nom provisional d’un centre planificat que no existeix, de la mateixa manera que l’escola Univers era CEIP Bailèn o la nova escola Gràcia serà l’escola Teixidores de Gràcia.

Per posar un inici, ens remuntarem al Pla d’equipaments educatius de Barcelona 2008-2011 fet en col·laboració de la Generalitat (segon tripartit) i Ajuntament (PSC i ICV-EUiA) on ja hi constava l’Institut Vallcarca com un equipament necessari per a la zona escolar nord del districte.

A finals del 2009 es va realitzar el Consell de Barri al nou gimnàs de l’escola Poveda, i el llavors regidor Guillem Espriu va dir que ja estava en marxa un nou institut al barri, allà mateix, al solar d’Anna Piferrer. Va ser el primer cop que vaig sentir parlar de l’institut, jo llavors tenia 2 filles una a 2n curs de primària i l’altra a bressol, tot feia pensar que la Paula (la gran) ja podria anar al nou institut, i fer la secundària al barri.

La cosa no va anar així, les obres no començaven, el temps passava, i van haver canvis de govern, primer a la Generalitat (Artur Mas) i després a l’Ajuntament (Xavier Trias). Durant els 4 anys de CIU a l’Ajuntament RES es va moure pel que fa a l’institut, tot i que a cada consell de barri es preguntava sobre el tema: “Quina és la situació pel que fa al solar?”, “Es poden donar usos provisionals mentre no es construeix l’institut?”, “De quina manera prioritza el govern del districte la construcció d’aquest equipament educatiu?”, també els grups polítics s’hi feien ressò del tema als plenaris. RES 4 anys en blanc.

El temps va continuar passant, així com el calendari de mandat fa finalitzar, i el nou govern de districte (BComú) havia guanyat amb un programa que deia que reclamaria a la Generalitat la construcció del centre. El sotrac va ser quan al juny del 2016 ens vam assabentar de que hi havia una sentència del març del 2013 (desconeguda al districte) que tombava la Modificació urbanística del Pla General Metropolità (MPGM) imprescindible per a la construcció de l’institut. Sobre aquest punt no afegiré res més, no cal.

Però el nostre compromís no va canviar, vam fer una cerca de possibles ubicacions. Vam acompanyar a la Coordinadora d’AMPA a reclamar l’institut al Consorci, i traslladar al Consorci d’Educació les propostes d’espais, que va ratificar la opció que des del districte s’havia presentat com la millor.

També vam anar amb les famílies al Parlament de Catalunya a reclamar la dotació pressupostaria a tots els grups, corria maig del 2017 i el Govern tenia altres prioritats.

Al passat Consell Plenari de districte es va informar al districte del Pla especial urbanístic per a l’ordenació de l’equipament docent, amb vot favorable de tots els grups polítics. També s’està tramitant la cessió del solar a la Generalitat. Ara només falta que es doti de pressupost i calendari.

Tornarem al Parlament amb tots els grups que s’hi sumin a demanar l’institut.

Haurem d’anar buscant-li nom?

,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *