Dret social a l’habitatge

per Conxa Garcia

L’especulació immobiliària està fora de control i provoca situacions d’expulsió veïnal i posa els nostres barris al servei dels interessos dels inversors, les immobiliàries i la indústria turística. La situació està afectant molta gent gran, a Gràcia totes en coneixem casos. Els lloguers s’han disparat més d’un 20%. El preu mitjà: 900 euros, poc assequible pels sous precaris i els ingressos familiars actuals. El lloguer no hauria de superar, en cap cas, el 30% d’aquests ingressos. El 84% dels desnonaments del 2016 -dades del CGPJ- estan relacionats amb el lloguer i el fet de no poder afrontar els increments especulatius. Cal aturar la desregularització del sector. S’ha de canviar ja La Llei d’Arrendaments Urbans perquè generen fa massa temps situacions d’injustícia i cal garantir el reconeixement del dret social a l’habitatge per sobre de l’interès privat, tal com diu la Llei de l’Habitatge del 2007. És bàsic tenir un arrelament estable en un habitatge, perdre-ho pot produir efectes psicològics greus i els barris poden perdre cohesió social, la seva identitat i ser espais sense ànima. A Portugal s’ha prohibit per llei desnonar les persones a partir dels 65 anys i mantenir-los les condicions. Una edat vulnerable, cobrant la jubilació i sempre amb més possibles problemes de salut. Seria una boníssima idea a imitar.

,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *