‘Jo també’, un laboratori escènic contra els abusos

Serà la primera vegada que denunciaran els abusos que van patir en un escenari. Així que no se sap què pot passar. No ha estat fàcil; el camí fet pel laboratori escènic Me Too, amb membres del grup Minerva i amb la Sedeta com a centre d’operacions, farà una nova passa amb la representació de la dramatúrgia Jo també, aquest diumenge 15 de juliol a la sala Porta 4 a les 20.30h. “Algunes de les dones que participen en aquest projecte no han trepitjat mai un escenari i ara s’atreveixen per portar la seva denúncia més enllà dels espais íntims”, explica Josefina Altés, participant del projecte.

Segons l’activista gracienca, en els primers assajos no podien parar de plorar i en el darrer, fa pocs dies a la Sedeta, van necessitar parar i sortir a “respirar”. “Tot i la duresa de tot el procés, estem molt satisfetes amb el resultat perquè ens hem mantingut fermes, i tot i que comencem amb una lectura el projecte tindrà continuïtat i s’ampliarà amb altres arts”, apunta Altés.

El projecte parteix de la necessitat de donar visibilitat al conflicte de l’abús sexual, especialment durant la infància. Les participants són, majoritàriament, supervivents d’abús o coneixedores de la problemàtica per proximitat amb les víctimes. L’objectiu és empoderar les víctimes i supervivents a través de la seva veu en primera persona. És una manera de trencar el silenci que envolta la violència sexual i al mateix temps aconseguir derrocar alguns tabús actuals. Moltes de les integrants són artistes plàstiques o escèniques o bé provenen de l’àmbit de la cultura. La peça -conduïda per Alba Tor- té un fort caràcter reivindicatiu i artístic, que busca desenvolupar una consciència col·lectiva que permeti la identificació i la denúncia dels abusos sexuals així com la prevenció. Segons expliquen les impulsores del projecte, amb aquestes històries de vida es donaran a conèixer les seqüeles de les víctimes i també els mecanismes dels agressors per cometre els abusos.

Després de la lectura de diumenge hi ha prevista una xerrada-debat postfunció amb la col·laboració de l’Associació El Mundo de los ASI, una entitat que ha donat suport al projecte. “Cal alçar la veu per exigir canvis en les lleis que hores d’ara criminalitza més a la víctima que al criminal que l’agredeix”, afegeix Josefina Altés. ‘Jo també’ es portarà a l’espai Dones del 36 de Festa Major.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *