Eloi Badia: “Per primer cop hi ha un Ajuntament fort, que no es plega als lobbys”

Eloi Badia (Barcelona, 1983) ha començat a comptar les últimes vegades que farà una o altra cosa en aquest mandat com a regidor: aquesta serà l’última Festa Major, perquè al maig hi ha eleccions. És la (pen)última entrevista.

Com creu que serà recordat el seu mandat? Amb quina percepció?
Hi ha hagut un tema clau: interlocutar amb tots els actors. No hem deixat de parlar amb ningú i hem parlat amb gent amb qui mai s’havia parlat, i això ens ha fet avançar. Vallcarca. També en el pla d’equipaments, amb l’educació com a eix central, i en habitatge i gentrificació -amb Casa Vicens i Park Güell- s’ha abordat un canvi de tendència.

No ha estat fàcil el mandat: primer se li retreia incompareixença, després vostè es va acostar als grups.
Hi ha hagut una bona relació, sobretot per un tarannà de Gràcia. La voluntat de diàleg hi ha estat, encara que també hi ha el joc d’oposició dura menys propositiva, com amb el problema que tenim a Sol. També és cert que els hem deixat en una segona fase de negociació per priritzar la negociació veïnal.

Hi ha una certa agror amb el PSC.
Més d’ells cap a nosaltres que a l’inrevès. Em va sorprendre el to de precampanya en un ple, però allò es va calmar, i és possible que tornant de l’estiu ens hi tornem a trobar. Els he notat ressentits.

Justament el PSC acaba de forçar un ple extraordinari, en base a inversions previstes que s’endarrereixen. Què hi ha del cert?
Hi ha un document d’escenaris, però ara estem en un punt més favorable, cosa que no vol dir que no estiguin baixant els ingressos. Però estem parlant d’una magnitud perfectament gestionable per a l’Ajuntament. A Gràcia l’encaix no afecta cap problema estructural.

Però s’endarreriran inversions com les expropiacions de Vallcarca?
Les expropiacions de Vallcarca s’han endarrerit perquè hem endarrerit tot el procediment de la modificació del PGM. Fins a l’aprovació final, no podem expropiar.

Què falta per presentar en aquests deu mesos?
Falta aprovar un pla d’equipaments, que el Parlament ens pressuposti l’institut Vallcarca i que tinguem la ubicació de l’escola de primària. I tenir clar les polítiques d’habitatge que ha d’afrontar Gràcia, per saber a cada barri què hem de prioritzar: hi ha llocs on tenim sòl, altres on tenim protecció d’inquilins, altres actuem amb tempteig i retracte… Cal un document per saber com moure’ns.

Ara li faré un bloc de preguntes que parteixen de les entitats. En primer lloc: l’AV Gràcia Nord Vallcarca planteja que la rambla verda es faci ja alhora que el dipòsit pluvial.
Podríem fer el projecte executiu del dipòsit i en paral·lel la rambla, però hem de decidir si hi ha cases que poden seguir preexistint. Això ho arrencarem al setembre.

Ja ho vau dir al gener.
Sempre hem volgut anar ràpids, però no ho hem fet fins que ens han dit que el dipòsit és necessari.

Al nucli històric de Vallcarca NyN s’avé a la idea de lloguer social?
No li afecta perquè ja està en àmbit de llicència, però ha vist bé que alguna promoció s’hi aculli. Ara pot semblar menor que no arribi al 30%, però no en tenia cap obligació.

Lluïsos: pateixen econòmicament després de l’operació fallida amb la Torre Deutsche. Em traslladen: per quan el conveni pendent?
De seguida. Aquestes entitats són un entremig entre els centres cívics que la Vila no té i un ateneu de socis, i hem de trobar projectes oberts a la ciutadania. Seria un win-win.

Veïns plaça del Nord: cap resposta a les firmes presentades perquè no es fessin les festes alternatives.
No hem rebut cap llicència d’activitat de Tres Lliris però si es presenta ha de requerir a aquesta sensibilitat veïnal. Ens mirarem programa, horaris… Si compleixen, no tenim argument per no donar llicència.

Jardins Menéndez y Pelayo. No s’havien vist mai pancartes de ‘dimissió regidor’ a Gràcia.
El problema és que volen tancar-lo de nit i els hem dit que ho tancarem si hi ha problemes de convivència. Si cal corregir, corregirem.

Té pancartes, dues querelles a l’Ajuntament… Vol seguir?
Si fos per errors… però no és el cas. En el cas de les querelles, més m’animen a seguir, sobretot les de pressions de lobbys.

Sempre hi ha pressió de lobbys…
Però la gent normalment es plegava, i per primera vegada hi ha un Ajuntament fort.

No em diu si li ve de gust seguir.
Sí, sí. Estic en ple aprenentatge, i molt motivat per poder seguir.

A nivell local és millor repetir Gràcia o provar un territori nou.
Gràcia sempre la portaré al cor, formarà part de mi. Seguir té pros i contres: a favor hi ha el terreny fet i saber on anem, i en contra el fet que un regidor nou aporta idees noves. Però repetir seria fantàstic.

Com seria un segon mandat. Digui idees ni arrencades.
En educació hi ha un fil conductor. Cal fer Tres Turons, Pi i Margall… En esports cal una nova gestió del teixit esportiu; ens va agafar a contrapeu l’entrada de Marcet. I mobilitat: hem fet coses però hi ha les superilles, un gran canvi. I canvi també en política de residus.

A vostè li interessa sobretot l’aigua. Com ha viscut la campanya mediàtica de les companyies?
L’ofensiva de penetrar a tots nivells va ser descomunal per la multiconsulta, amb una capacitat econòmica desorbitada, per col·locar missatges difusos. Tota la pressió de despatxos va sortir de la foscor.

,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *