Homenatge al mercat

per Ernest Cauhé 

Passejo pel Mercat l’últim dia i sento que no sé si hi tornaré. Aquí és on vaig omplir la meva primera cistella de la compra. On he descobert el plaer de dissabte de Pastaia, en companyia dels meus, però també de tots aquells que fan i són mercat. On he deixat que els nanos es perdessin entre passadissos perquè sabia que això també era casa meva, i a casa no hi ha res a témer i molt a descobrir. On m’han demanat el primer euro per pujar a la moto i on he gastat molts primers sous en aquelles hamburgueses de la Vall Fosca o en aquells embotits per perdre els sentits. El Mercat tanca, necessàriament, per a una reforma. Però el mercat no són només quatre caixes mal amuntegades, unes persianes abaixades o una coberta que fa patir. El Mercat és el Nino, que fa 42 anys va comprar la parada per vendrehi fruita, quan encara no hi havia democràcia. Divendres i dissabtes no s’hi podia ni caminar de la gentada. O la Mari del peix, que en fa 47 que va començar a treballar-hi i avui plega. Hi ha perdut la vida. En fa 20 que es va quedar la peixateria però des de llavors no ha canviat ni el rètol de l’antiga adjudicatària. Ells no hi tornaran més però en la seva fi sonomia no hi ha rastre ni del dol del comiat ni de la festa de benvinguda a la nova vida. Hi tenen marcada a la pell les hores de feina, a vegades feixuga, a vegades animosa al servei dels veïns del barri. Quantes cares, quants noms són els que defi neixen exactament què és casa teva? Quantes pomes pesades, quants lluços pelats fan que diguis sense por a equivocarte: “aquest és el meu mercat”, “aquí hi ha la meva gent”? Si mai m’ha passat pel cap agrair-vos tanta feina i tanta complicitat familiar per fer-nos arribar els aliments a casa, avui és un bon dia. Gent de mercat, que el vostre termòmetre veïnal continuï viu. Que la vostra tasca sigui el motor d’un barri més nostre. I quan us toqui descansar, que pogueu fer-ho sense pes. Fins aviat, gent de mercat.

,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *