Raspall, Nord, Lennon i Sant Pere Màrtir, eix de festes alternatives

Les festes alternatives no formen part de la programació oficial però existeixen des de finals dels anys setanta a Gràcia i, després de múltiples canvis d’emplaçaments, hi ha quatre espais que es consoliden: la plaça del Raspall, al voltant de l’Ateneu La Barraqueta; la plaça del Nord, sota l’organització del Casal Tres Lliris; la plaça John Lennon, gestionada per l’Assemblea de Festes Alternatives; i l’històric carrer Sant Pere Màrtir, amb l’Ateneu La Torna com a puntal.

Ni Sant Pere ni Màrtir, com els agrada anomenar-se, els més veterans, hereus històrics de la Comissió Popular de Festes de la plaça del Diamant, han preparat enguany un guarnit molt vinculat a les conseqüències polítiques posteriors a l’1-O. No és casual que, en aquest context, agafi més relleu que mai l’actuació d’uns habituals al carrer, els Soweto (dissabte 17, 23 h), el saxo dels quals, Roger Español, va perdre un ull per impacte d’una pilota de goma del Cos Nacional de Policia.

Les Festes Llibertàries de la plaça John Lennon arrencaran amb el pregó de la Leti i la Dèlia del grup Meconio, que també estaran a Sant Pere Màrtir amb Mateólika. A Lennon no guarniran tots els dies sinó només els dies 17, 18 i 19, però la proposta festera passa per un guarnit de denúncia contra la gentrificació i la campanya Ens fan fora. Al programa destaquen Alavedra (dissabte a les 23.15 h) i El gitano del futuro (diumenge 19, 22.45 h).

La plaça del Nord tindrà festes alternatives per tercer any consecutiu -i no sense polèmica entre veïns i Districte- amb un Casal Popular Tres Lliris que han decidit seguir el filó humorístic del Procés reproduint a plaça el municipi imaginari de Sant Esteve de les Roures. A l’escenari del nord hi passaran, per exemple, la glosa de Cor de carxofa (dijous 16, 15.30 h) o el rap dels santcugatencs Zapato y Cordón (divendres 17, 22. 45 h).

La plaça del Raspall, on hi ha col·lectius com l’Ateneu La Barraqueta, la Kasa de la Muntanya, l’Oficina d’Habitatge o la cooperativa Resolís, només ha revelat una pista del guarnit: “una cultura només és viva en la mesura que és conflictiva”, frase de Manuel de Pedrolo, cosa que l’organització descriu com a “violència positiva”. Entre les actuacions hi ha els monòlegs feministes d’Ana Polo (dissabte 18, 17 h), la nit feminista que encapçala El pèsol feréstec (dissabte 18, 21.30 h) i la Sorollada amb grups com Sandré, A tomba oberta, Ursa i Ósserp (diumenge 19, 21.30 h).

, , , , ,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *