Joan Blanques de Baix recupera el seu estil realista recordant la històrica llibreria Lello de Porto

Societat

Joan Blanques de Baix de Tot serà enguany un viatge a Porto. Concretament a la llibreria Lello, un local històric de la ciutat portuguesa. Sota el títol Lello a baix de tot, el carrer es mimetitzarà amb l’estil modernista del local reconegut mundialment: ningú podrà obviar, per exemple, la colossal escala de caragol que encapçalarà el carrer i convidarà el visitant a submergir-se en un món de llibres. Si l’abstracció i la fantasia de somniar un món imaginari definien la temàtica de l’any passat amb la proposta Fot-li verd, la proposta d’enguany ve determinada per una localització molt definida. La Bettina explica que s’han d’inspirar amb “allò que ja existeix ja que, tot ve donat per l’objecte inicial”; el carrer, doncs, s’omplirà de llibres, vitralls de colors i la calidesa pròpia del modernisme. És el primer cop des del 2011, primer any que van presentar-se, que el carrer escull una temàtica basada en un espai interior i concret. L’element central d’aquesta edició serà la reproducció de l’escala de caragol de la llibreria portuguesa. Aquesta obrirà el tram per Travessera de Gràcia i serà l’entrada al local. Un cop dins, làmpades, vitralls i columnes decoraran la zona central, que estarà protagonitzada per prestatgeries plenes de llibres. El tancament per Ramón i Cajal serà una reproducció de la façana exterior de la llibreria. “Tot un repte”, diu en Josep. Per aportar l’escalf propi d’una llibreria, el sostre estarà cobert per uns finestrals de colors i una il·luminació tènue. Resulta complicat definir l’estil propi de Joan Blanques de Baix de Tot si no és per la seva versatilitat. Per aquest carrer, cada edició és totalment diferent a l’anterior, ja que prioritzen sortir de la zona de confort i no encasellar-se amb allò que ja dominen. Si una cosa tenen clara, és la “no fixació” en maneres de fer molt concretes. Per aquest motiu, enguany s’han llançat a provar amb dissenys que no havien treballat mai. Actualment, la comissió del carrer està prou tranquil·la respecte al volum de feina que els queda. Encara que les festes siguin a tocar, en entrar al seu local es respira un aire distès i alegre. El que ho ha permès ha estat la rigorosa organització de totes les tasques, de manera que el 15 a les vuit del matí pugui estar tot el guarnit muntat. Ara, una de les feines més costoses és la gestió humana: perquè tot funcioni en Josep creu que “la confiança mútua és essencial”. Des que guarneix, Joan Blanques de Baix de tot no ha baixat de la setena posició en la classificació. És tot un mèrit per un carrer que va començar amb poc més de tres persones i, amb els anys, ha sumat adeptes gràcies al seu caràcter obert i acollidor. Els actes principals:
  • Dijous 16 d’agost La Banda del Panda. Rumba 23.00 h
  • Divendres 17 d’agost Tori Sparks. Folk-rock 19.30 hores
  • Dissabte 18 d’agost No Estamos Locos, Bourbon i The Incorregibles Blues Band. Rumba, rock i blues 23.00 h
  • Diumenge 19 d’agost The Healers. Tribut a Van Morrison. Rock 23.30 hores