El llegat del Bicentenari: enfilant el futur de la festa

per Josep Mañà, comissari del Bicentenari de la Festa Major de Gràcia

La celebració del Bicentenari de la Festa Major de Gràcia ha estat al llarg de dotze mesos -fruit de la proverbial dimensió inclusiva i integradora de la festa- una magna acció i obra col·lectiva que ha aglutinat i trobat la complicitat de tots els que l’han fet possible, veïns, entitats, associacions, escoles, comerciants, administracions, empreses col·laboradores i patrocinadores, etc.

La Fundació Festa Major de Gràcia, entitat que aplega el conjunt de les comissions dels carrers, com a impulsora i organitzadora de la commemoració,a partir dels eixos conceptuals i ideològics amb els que volgué configurar la celebració (Participació / Creativitat / Transversalitat / Memòria i Futur ) ha estat la que ha coordinat i canalitzat les gairebé 250 activitats culturals, lúdiques i festives que s’han realitzat (tallers, exposicions, espectacles, trobades, concerts, conferències, etc.).

Aquestes activitats, la gran majoria d’elles fruit de les iniciatives de les comissions i de les propostes recollides en el procés participatiu que es dugué a terme de l’1 de març al 13 de maig del 2016, si bé preferentment s’han adreçat a la societat gracienca, han estat obertes a tota la ciutadania tenint com a destinataris i protagonistes públics heterogenis i de totes les edats.

En aquest sentit, cal ressenyar que les exposicions exhibides i les activitats realitzades a l’envelat del Bicentenari, muntat als Jardinets, constituiren un dels al·licients de l’oferta cultural de la ciutat durant els quatre mesos que estigué muntat. Les esmentades mostres i actes, organitzats a l’entorn d’aspectes concrets i de la dimensió social i cultural de la Festa Major gracienca, a més de consolidar-la com a referent en l’ecosistema festiu català, han ajudat a prestigiar-la, fer-la conèixer amb més profunditat i a donar-li una gran projecció exterior.

Si bé el principal valor de la celebració són el cúmul de vivències, emocions i sentiments que ha suscitat i deixat en el record dels festers i de totes les persones que d’una manera o una altra l’han gaudit i hi han participat, alguns elements significatius del llegat del Bicentenari són entre altres:

  • L’increment de documentació histórica inèdita en la que destaca la extraordinària i valuosa filmació de la festa de l’any 1935 donada per la Sra. Teresa Rojo.
  • La recuperació, posada en valor i la salvaguarda patrimonial de l’envelat i la seva historia, acció que era una assignatura pendent de la historiografia arquitectònica i etnológica catalana.
  • El llibre L’etern efímer. Gràcia 200 anys de festa de Josep Mª Contel i Josep Fornés que aplega el contingut de les exposicions “Guarnir el món de festa” i “L’art de guarnir el carrer”. Aquesta publicació a més de document imprescindible per a conèixer l’origen i l’evolució histórica de la Festa Major de Gràcia, dóna, desde la perspectiva antropológica i a través de la Festa Major gracienca, les Falles de Sant Josep de València, Les Festes de Sant Antònio de Lisboa i La Feria de las Flores de Medellín, una amplia i il·lustrativa visió del fet festiu.
  • L’experiència del guarnit que es va fer al Carrer Gran. Aquesta fou un petit exemple de les possibilitats que obre i ofereix la tecnología digital per a la realització dels guarnits. En aquest cas permeté la participació de més de 700 escolars i la personalització de cadascuna de les banderoles.
  • La col·laboració amb l’Escola Massana i l’Institut Europeu del Disseny pel guarnit d’uns trams del guarnit del Carrer Gran i la realització de la imatge gràfica del Bicentenari per part de l’esmentat darrer centre, així com els vincles establerts amb la Festa de les Enramades de Sallent i la Federació Catalana de Catifaires han estat accions que caldria continuar per poder relacionar la festa amb els agents actius de les festes d’altres localitats i institucions acadèmiques relacionades amb els àmbits del disseny i de les arts.

Tanmateix, més que l’autocomplaença per tot el que ha activat i ha aportat el Bicentenari, aquest ha tingut la voluntat de ser un pretext i una oportunitat per a ajudar a esperonar i a enfilar el futur de la festa.

Per tal d’enfortir la vitalitat d’aquesta i per a encarar la seva continuïtat creiem que seria oportú impulsar i generar un fórum veïnal per tal de debatre, consensuar i impulsar un pla estratègic que afavoreixi l’evolució i l’adaptació de la festa als canvis sociològics i de tot tipus en els que estem immersos. Un dels aspectes urgents i crucials seria el d’endegar una imaginativa acció que movilitzi, engresqui i doni protagonisme a les generacions joves i als collectius dels diferents àmbits creatius de la vila per tal que s’involucrin i s’impliquin en la festa i mitjançant aquesta puguin expressar i materialitzar el seu potencial creatiu.

La voluntat i l’anhel del Bicentenari d’homenatjar, agraïr i reconèixer la tasca dels festers que han fet possible l’existència i la continuïtat de la festa al llarg dels anys i de les generacions trobà un gran ressò i complicitat en l’àmbit institucional. Per una banda el Bicentenari fou declarada una de les commemoracions oficials de la Generalitat de l’any 2017, per altra banda en motiu de l’efemérides, la Fundació Festa Major de Gràcia rebé per part de l’Ajuntament de Barcelona la Medalla d’Or al Mèrit Cultural, i el passat mes de març el Consell Nacional De la Cultura i de les Arts ha otorgat a l’ entitat el Premi Nacional de Cultura.

El que ha estat una dilatada celebració que requerí gairebé dos anys de gestació i preparació ja forma part del passat. Digne de record, el Bicentenari de la Festa Major de Gràcia quedarà inscrit en la història cronològicament simultani al luctuós i sagnat atemptat de les Rambles i també als moments de lluita de la ciutadania per la defensa de les llibertats democràtiques i dels valors republicans.

Llarga vida a la Festa Major en llibertat !!!

, ,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *