L’Àliga de Gràcia es presentarà el primer matí de Festa Major

El bestiari festiu gracienc incorpora a partir d’aquesta Festa Major una nova figura amb la creació de l’Àliga de Gràcia. Des del mes de febrer, el protocol festiu va començar a estudiar la proposta que veurà la llum el dia 15 durant el Matí de Festa Major, que es farà al Pla de Nicolàs Salmeron, carrer Gran, Goya i plaça de la Vila, en el lluïment de les colles davant la seu del Districte es presentarà l’Àliga. Un dia després, el dia 16, la nova bèstia també participarà de la sortida en cercavila de Sant Roc, a 2/4 d’11 del matí, acompanyant els gegants, trabucaires, bastoners i castellers.

La nova Àliga de Gràcia ha estat creada per l’escultor de figura festiva del taller El Drac Petit, Jordi Grau. “He necessitat dos mesos per crear l’Àliga, em van demanar que fos de cartó pedra i material fàcilment reparable”, explica l’escultor, que ha acabat la seva creació a finals del mes de juliol.

L’Àliga de Gràcia pesa 35 quilos i té unes dimensions de 3,40 metres de llarg, 1 metre d’ample i va vestida amb una corona al cap i l’escut de Gràcia al pit. El seu preu ha estat de 14.000 euros més IVA aproximadament, i la seva imatge vol recordar la de l’àliga cuabarrada o àliga perdiguera, una espècie que actualment vola per la serralada prelitoral.

Els encarregats de fer-la ballar aniran amb una combinació de tres colors on predominaran el marró, el blanc i l’ocre. Una camisa de lli de color marró que tindrà estampat l’escut de Gràcia a la màniga, una faixa blanca, el pantaló tresquarts de color ocre, la mitja blanca, i les clàssiques espardenyes de set vetes. La música del ball de l’Àliga serà una melodia elegant i delicada, dividida en tres parts: una introducció lenta i cerimoniosa, un ball tranquil però amb personalitat com a tema principal, i una corranda animada per acabar. La lletra s’ha ideat expressament per a la cançó, perquè els més petits puguin recordar la melodia i fer-se-la seva.

Els promotors i socis de l’entitat Àliga de Gràcia són Jordi Guilera, Guillem Roma i Josep Maria Contel, que defensen que si ciutats com Barcelona, Vilafranca o Berga tenen des de fa anys una Àguila entre el seu bestiari, l’històric sentiment dels habitants de la Vila de Gràcia com a municipi independent amb més de 50.000 habitants, és un element suficientment important com per tirar endavant la creació d’una Àliga a Gràcia que enriqueixi el seguici actual de la vila.

La idea dels promotors és que l’Àliga participi en els actes del protocol festiu de Gràcia, a excepció del correfoc, ja que no disposarà de punts de foc, que faci una ballada d’honor pels premiats als Premis Vila de Gràcia i excepcionalment a personalitats que es cregui convenient, i que representi Gràcia en actes excepcionals dins i fora la Vila. D’altra banda, també proposen que la figura sigui propietat del Districte, i la seva gestió la dugui a terme una entitat sense ànim de lucre com la que ja està constituïda amb el nom d’Àliga de Gràcia.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *