Un 1935 vigent

per Albert Benet

Les convulsions polítiques i socials han desplaçat, com és habitual, un xic, l’interès dels ciutadans envers les coses banals, les coses que passen… Però res no ha pogut tòrcer la voluntat dels graciencs quan es tracta de la festa major”. Així anunciava La Humanitat, diari fundat per Lluís Companys el 1931, el 15 d’agost del 1935, l’inici de les activitats als carrers i places de la vila. El país seguia en estat de guerra i la gran notícia del diari republicà va ser la reproducció del reportatge que el setmanari madrileny Mundo Gráfico havia publicat en exclusiva el dia anterior sobre el dia a dia del president Companys i els consellers Lluhí (Justícia) i Comorera (Treball) al penal del Puerto de Sant Maria. Sense la censura que patia la premsa catalanista, el fotoperiodista José Montero Alonso va entrevistar els tres líders, condemnats a 30 anys de presó pel delicte de rebel·lió pels Fets del 6 d’octubre. La monotonia dels jorns, la dignitat personal i l’enyorança dels familiars són els sentiments que expressen els tres polítics, que dediquen el temps a llegir i escriure. Les fotografies no recorren a la rancúnia. Res a veure amb la premsa madrilenya d’avui. Recomano la relectura al president Torra (apassionat dels anys 30), abans d’assistir a una festa major de nou alterada per l’arrest de polítics republicans.

, ,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *