El Districte torna a canviar el mural de Dones del 36 i opta per la miliciana

Política

A la tercera va la vençuda, cosa que a la plaça Dones del 36 ja hi estan acostumats. El regidor de Gràcia, Eloi Badia, ha explicat aquesta Festa Major, en l’acte de col·locació de la placa explicativa que ja s’havia d’haver fet en la festa de l’any passat, que el mural previst des del 2017 no serà ni la primera ni la segona opció ja anunciades sinó una adaptació d’una de les sis propostes inicials, la de la miliciana Marina. Es dóna la circumstància que aquesta nova opció no va ser ni la guanyadora ni cap dels dos accèssits de la consulta popular feta el maig de 2017 que derivava del concurs d’intervencions sobre parets mitgeres fet per l’Ajuntament i el Col·legi d’Arquitectes. L’embolic de la paret mitgera de Dones del 36 es va iniciar amb el concurs plantejat en la Setmana d’Arquitectura ara fa un any i mig, en el qual un jurat ja va fer una primera tria reduint les 21 opcions presentades a 6 per a la votació final. Entre el 24 i el 26 de maig, 379 persones van votar les sis propostes en unes carpes a la plaça i van donar un 34,6% de suport a la proposta Generació malva, una mena d’onada entrant a plaça amb talussos verds de gespa fresca. Els dos accèssits que s’atorgaven van anar a parar a les iniciatives Façana viva (16,6%), amb jardins i horts verticals, i Cortina (16,3%), amb una foto de milicianes anònimes i un mur creixent de calaixos. Malgrat aquests resultats en la votació popular, l’Ajuntament va descartar la guanyadora Generació malva el març de 2018 (vegeu L’Independent número 701) per manca de pressupost i va proposar un mur verd amb grafits de suport. El Districte va demanar la col·laboració de l’ICUB per fer l’encàrrec a diferents artistes i va parlar amb els veïns. L’opció de la miliciana Marina, una de les sis a votació però sense suport suficient, va tornar a agafar força, però sense els sacs de sorra que s’hi proposaven com a seients en la idea inicial, que es pressupostava en 40.000 euros. La proposta nova costarà 230.000 euros.