Books Factory es queda al barri

Cultura

Són 500 metres de distància però el trasllat s’ha fet obligatori per a la llibreria Books Factory; l’increment del lloguer ha estat la raó per la qual els seus propietaris s’han vist obligats a abaixar la persiana del local on havien consolidat el seu projecte al número 33 de Secretari Coloma. Però no passa res, que ningú s’espanti. “Estem encara enllestint les obres i creiem que podrem obrir a l’octubre”, assegura Mercè Gil, ànima del projecte. Amb més de 120 referències literàries, la llibreria ha fet enguany el salt al món digital, tot i les reserves dels seus propietaris, llibreters de la “vella escola”. “Tothom ens ho deia, que havíem de vendre per Internet, però el desconeixement i la por que em feia tot allò relacionat amb la tecnologia havien endarrerit la decisió”, explica Gil. També el fet que sempre han prioritzat el tracte directe i la relació més personal amb els clients, “doncs això, llibreters de tota la vida”, afegeix sense amagar un somriure. Però el canvi ha resultat un gir molt positiu per al projecte. “Estem encantats. Estem a la plataforma Todocoleccion i hem venut llibres a Rússia i Austràlia, cosa que ens va sorprendre molt”, afegeix molt illusionada la Mercè. “Em feia molta por però ara que m’he atrevit veig que funciona molt bé”. De tota manera, la venda directa en la botiga també guanyarà protagonisme al nou local, un espai amb més de 300 metres de local repartit en tres plantes. D’aquesta manera, tindran el magatzem en el mateix local, un avantatge respecte l’anterior. “Amb l’increment del lloguer vam veure que no podíem mantenir-nos com fins ara i ens vam posar a la recerca d’un nou local perquè no volíem marxar del barri, que no ha estat fàcil, però al final ho hem aconseguit”, assegura la Mercè. Tot i que tenien previst obrir aquest mes i amb l’inici de curs, els treballs d’adequació de la nova llibreria han posposat la nova etapa fins a octubre, quan ja estigui tot enllestit. “Alguns dies tenim la porta mig oberta, perquè els curiosos i els veïns del barri que vulguin vinguin a fer una ullada”. Tot i els canvis que ha d’afrontar la llibreria, es mantenen fi dels als seus orígens. Compren i venen nou o vell, i la seva aposta per les novel·les, ciència ficció, policíaques, romàntiques, llibres de cinema, fotografia, filosofia, psicologia, II Guerra Mundial, guerra civil no s’ha modificat. Com tampoc el seu interès pels contes, els tebeos, les petites antiguitats, els discs o els DVD. La Mercè sap l’efecte que una persiana abaixada pot causar en el barri, i més d’una llibreria que ha format part del seu teixit comercial i cultural des de fa anys. Per això afronta amb ganes renovades els reptes que vinguin.