Oposició i places pacten forçar a finals d’octubre un ple extraordinari

Política

Hi va haver un ple extraordinari sobre recalendarització d’inversions el passat 20 de setembre i a finals d’octubre, amb tota probabilitat, n’hi haurà un altre, en aquest cas sobre la tensió no resolta a les places del nucli històric de Gràcia. Aquest és l’escenari en el qual hi han coincidit aquest dimarts en una gran taula els grups municipals de PDeCAT, ERC, PP, PSC i C’s, en clar escalfament preelectoral, amb representants de les places del Sol, Virreina, Diamant i Nord, després que aquests últims ja arrenquessin aquest setembre amb la idea de coordinar les seves lluites diverses contra el soroll, l’incivisme o la petita delinqüència. No ha estat una trobada de simbiosi perquè els representants de les places s’han esforçat a recordar als partits que “anys enrere manaven alguns de vostès”, tal com va apuntar un dels tres representants de la plaça de la Virreina. Però el conseller del PDeCAT, Esteve Suñé, va apuntar la idea del ple extraordinari com una oportunitat per “obrir una via de diàleg” entre totes les parts. Uns i altres van admetre l’absència de contacte en les taules ciutadanes on els partits no hi poden entrar. La proposta de ple extraordinari tirarà endavant en el ple de dimecres que ve, 10 d’octubre, quan prosperi la declaració institucional sobre l’estat de degradació de les places de Gràcia, que demana una “intervenció immediata de contenció” i a la qual s’hi incorporaran les idees veïnals d’augmentar les sancions a les conductes incíviques -actualment testimonials-, una proposta extensiva de reducció d’hores de les terrasses més enllà de la idea plantejada a Sol i pendent d’aplicació i l’entrada dels partits a les taules. Les tres representants de plaça del Sol van subscriure la idea de la declaració segons la qual “el barri s’està degradant” per un negoci focalitzat en el consum d’alcohol, sobretot en la seva zona, i la tebior administrativa en la voluntat d’atraure a un públic diferent. “L’àrea de jocs ha donat resultats, almenys de dia, això sí”, han apuntat en relació a les últimes mesures adoptades a través de la taula ciutadana específica. Els dos representants de la plaça del Nord, on en els últims mesos s’ha desplaçat la problemàtica, han admès que han estrenat la taula ciutadana amb un mediador però que encara no obtenen resultats “d’un govern que hauria d’exercir la proximitat”. Els tres repreentants de Vir­rei­na han apuntat la necessitat de la unitat d’acció i ha argumentat que les taules ciutadanes es convoquen per separat “perquè ens volen separats” i els dos representants de Diamant han recordat que, tot i ser una plaça habitualment tranquil·la, arrosseguen problemes de soroll i incivisme des del 2003.