Cesca Sancho (AV Park Güell): “L’Ajuntament fa propostes sense els veïns; ells, que surten del poble”

Societat

Cesca Sancho (Bar­ce­lo­na, 1955) és la presidenta de l’Associació de Veïns Park Güell-La Salut-Sanllehy, un espai frontera entre la Salut i el Guinardó amb el Park Güell, la L9, l’illa Quiró d’equipaments, la plaça Sanllehy, el camp de l’Europa... Teniu molts fronts oberts, però el més immediat és agradable: el dia 18 feu un homenatge a Pompeu Fabra amb els veïns de l’avinguda Pompeu Fabra.  Hem fet reunions per totes les escales i la resposta ha estat positiva. En Joan Josep Isern, també veí, va tenir un paper molt important en la documentació prèvia. Vam visitar totes les institucions. Farem una expo amb els orígens del carrer, tenim fotos antigues de les calçotades que es feien... Ho fem per veure’ns les cares sobretot. El barri canvia, però sobretot teniu pros i contres de frontera.  Som un barri que teníem un pulmó verd com el Park Güell, on hi florien les mimoses i de nit es veien cuques de llum. Teníem la muntanya pelada, que ara està arbrada... Hi ha un intent de recuperar el Park Güell. Hi som a temps? Hi ha tres milions de persones que entren a la zona de pagament del parc i tres més que van pul·lulant pels voltants. Hem perdut gairebé tots els comerços que hi havia a la zona en benefici dels suvenirs. Estem perdent el nord. Com heu vist les primeres concrecions en mobilitat? Ens van vendre el bus llançadora com a proposta a estudiar i l’endemà ja l’anunciaven en roda de premsa. Ara li donem encara voltes a la pacificació del barri perquè els taxis es quedin al perímetre. A veure què passa. Però tenim la sensació general que l’Ajuntament fa propostes des d’un despatx prescindint dels veïns. Per exemple, no van escoltar la idea de tancar els jardins Menéndez y Pelayo; i ho fan ells, que van sortir del poble! T’agrada la plaça Sanllehy com ha quedat? De moment és una plaça provisional, encara que hi ha rates, mentre no es reobri l’obra de la Línia 9. Van dir el 2024, però jo ja no faig cas de les dates. Tot està subjecte a massa condicionants, i aquí sempre som els últims. Han de treure vuit bigues i tornar a fer entrar la màquina i fer els 24 metres per acabar el forat. Hi ha retard amb l’illa Quiró? El projecte havia de començar el 2017 i ens diuen que falten permisos de la Generalitat. Ara diuen segon trimestre de 2019 per començar les obres. De moment anem plantant calçots a l’hort que hem muntat... Serien 18 mesos d’arranjament i esperem que ens convoquin per triar el projecte definitiu. Cal precisar encara el percentatge d’habitatge per a joves i gent gran, per exemple. Com a veïns, per què creieu que no s’omple el Nou Sardenya? Què passa amb l’Europa i Gràcia? No sé si està prou arrelat i obert al barri. Ens passa també a l’associació, que som un grup però que sempre cal buscar accions i estratègies per atraure la gent.