El doble bloc okupat de Travessera de Gràcia comença a sucumbir a la pressió immobiliària

Societat

La Ca La Trava ja no existeix, La Jahnela aguanta. També aquesta setmana, amb menys soroll, s’ha començat a enderrocar el reivindicat (i també okupat fins al setembre passat) casalot de Balcells 26, conegut com la Torre Marika. Agents antiavalots dels Mossos d’Esquadra han desallotjat aquest dijous, gairebé de matinada, la casa okupada per famílies desnonades i col·lectius socials de la Travessera de Gràcia 154, sobre la qual pesava un procediment penal obert amb ordre de desallotjament des del març de l’any passat. La casa del número 156, afectada per un procediment civil i també habitada per famílies desnonades, segueix dempeus i en negociació oberta sobre el seu futur, si bé el propietari -La Llave de Oro- és el mateix en els dos blocs i l’objectiu d’enderrocar i construir nous pisos és comú. Amb escenes de tensió i amb dos detinguts de Ca La Trava per resistència a l’autoritat, s’ha saldat una de les operacions policials més complexes contra el moviment okupa a Gràcia des dels temps de Kan Titella o la Kasa de la Muntanya l’any 2001. En ple nucli històric, en la trama més tupida de carrers i a quatre passes de la plaça de la Vila, la resistència dels veïns que hi vivien s’ha concentrat a llançar coets des del terrat i a lligar-se a bidons de ciment per alentir el desallotjament. Més moments de brega s’han viscut a peu de carrer, quan la policia ha dispersat a empentes les primeres manifestacions pacífiques a Torrent de l’Olla amb Travessera, que ja formaven un tap circulatori notable a primera hora del matí. L’operació policial arriba en un moment que el Districte i els veïns dels dos blocs, principalment tres famílies a La Jahnela i una família a Ca La Trava, amb el suport de l’Oficina d’Habitatge, havien tancat en desacord una oferta de reallotjament a través dels serveis socials que no oferia garanties a tots els afectats, ja que una de les famílies -justament la que vivia a Ca La Trava- no està inscrita en el llistat de la taula d’emergències. El Districte assegura que espera recuperar la negociació amb La Jahnela. El pulmó dels moviments socials del nucli històric de Gràcia en els dos últims anys, el doble bloc okupat només amb tres mesos de diferència l’any 2016 a la Travessera de Gràcia 154 i 156, ha començat a sucumbir aquest dijous a la pressió immobiliària, que ha tirat endavant el desallotjament que es podia haver aturat en una negociació amb el Districte que es va trencar el passat 21 de setembre. Aquell dia, en una reunió al Districte, el Districte va presentar un acord als moviments socials (Oficina d’Habitatge, La Jahnela i Obra Social) que aquests no van acceptar perquè, al seu parer, no s’oferien prou garanties de reallotjament a una de les quatre famílies -justament la de Ca La Trava- que no estava en el llistat de la taula d’emergències municipal. El Districte tampoc havia trobat la via per satisfer els veïns dels dos blocs okupats amb una compra i conversió en habitatge públic “perquè els serveis jurídics municipals no hi veien prou base tractant-se d’un edifici que calia enderrocar i construir i que, per tant, no donava resposta a l’emergència social”. L’acord del Districte amb la propietat, La Llave de Oro, sobre quatre pisos en règim de protecció oficial, va quedar en un calaix. Aquest dijous, en compliment d’aquest desacord i de la finalització de la via penal en el cas de Ca La Trava, mitja dotzena de furgonetes plenes d’agents antiavalots dels Mossos d’Esquadra han desallotjat la casa del número 154. No hi han faltat escenes de tensió després que a quarts de set del matí la policia hagi rebentat la porta i els veïns hagin llançat coets des del terrat; dos veïns esperaven lligats a bidons de ciment, i han estat detinguts per resistència a l’autoritat. Al carrer els Mossos han clavat alguna empenta als concentrats davant de la biblioteca per impedir el tap de trànsit a Torrent de l’Olla. Al vespre una manifestació d’un mig miler llarg de persones han recorregut els carrers de la Vila i s’han registrat alguns incidents a l’alçada de l’antic Banc Expropiat, desallotjat el maig de 2016 i rellevat com a centre neuràlgic dels moviments socials per Ca La Trava i La Jahnela. Justament La Jahnela, no afectada per un procediment penal com Ca La Trava però sí per un procediment civil obert, ha patit un tall d’aigua com a conseqüència de la intervenció policial, i ara esdevé la baula més feble del doble bloc okupat, ja que forma part del mateix projecte immobiliari que vol enderrocar les dues finques per aixecar-hi una nova promoció, ja amb la façana enretirada, com l’Ajuntament recull en el seu pla general.   Incidents greus a la manifestació del vespre. Enmig d’una forta presència policial, mig miler de manifestants han protestat als carrers pel desallotjament de Ca La Trava. A mitja manifestació un grup ha provocat greus desperfectes a llocs emblemàtics com el Carrefour Bio on hi havia abans el Banc Expropiat.