Districte i veïns engeguen un debat per segellar un Pacte de Gràcia sobre la Gentrificació

Societat

La gentrificació és el procés de revalorització d’un barri o d’una zona que provoca, generalment, l’expulsió dels antics habitants per l’arribada de persones amb un poder adquisitiu més alt, cosa que fa pujar els preus de compra i lloguer dels habitatges i també els preus generals dels comerços de la zona. Hi ha molts factors que influeixen en aquest procés i en els barris del districte de Gràcia, com a molts altres barris de de les principals ciutats d’arreu del món, es fan evidents aquestes noves dinàmiques”. Amb aquest plantejament el Districte de Gràcia i entitats com la PAH, Gràcia On Vas, la cooperativa Voltes i l’Assemblea de Vallcarca han iniciat un debat sobre el fenomen de la gentrificació, sobretot residencial i comercial, que s’abordarà de manera central en unes jornades “contra el barricidi” que es faran els pròxims 30 de novembre i 1 de desembre a l’Espai Jove La Fontana i que donaran peu a un document que s’anomenarà Pacte de Gràcia sobre la Gentrificació. En els treballs previs iniciats des de la setmana passada, els impulsors -només amb l’absència de l’Assemblea de Vallcarca- van dibuixar un primer programa de les jornades en el qual es vol donar resposta a “la coproducció social de diagnòstics i respostes” sobre la gentrificació, la presa de consciència sobre el fenomen i l’elaboració final del document. Les jornades arrencarien divendres 30 a la tarda amb una ponència marc sobre exclusió del veïnat i dels comerciants i la necessitat de conèixer esperiències similars a nivell internacional i traçar aliances. També en aquesta primera jornada s’han apuntat activitats de difusió exterior com la projecció de la pel·lícula City for sale, l’exposició APROP i la presentació de l’Oficina d’Habitatge. El segon dia de les jornades, 1 de desembre, arrencaria amb una taula de debat sobre exclusió residencial a Barcelona i a Gràcia, amb dades i temes com l’encariment de l’habitatge o l’“adulteració” i “extinció” de l’ús residencial, tal com apunten els documents de les primeres reunions celebrades., als quals ha tingut accés L’Independent. Una segona taula de debat abordaria les propostes pel dret a l’habitatge i a la tarda s’obririen tallers sobre dades, llei pel Dret a l’Habitatge, reforç del parc públic i coproducció social de solucions mixtes. Les conclusions del debat es presentaran en el marc del Consell Ciutadà, previst inicialment el 13 de desembre.   Primeres veus per liderar el document. La primera pluja d’idees per proposar ponents i redactors del Pacte sobre la Gentrificació ha donat els noms de Núria Benach, professora de Geografia Humana de la UB; Jaime Palomera, portaveu del Sindicat de Llogaters de Barcelona; o Marius Boada, director de l’Oficina Municipal de Dades (CDO) de l’Ajuntament.